Chirinciuc a lipsit de la pronunțarea hotărârii. Când va fi pusă în aplicare pedeapsa Curții de Apel
Fostul ministru al Transporturilor, Iurie Chirinciuc, nu a fost prezent ieri, 15 mai, la pronunțarea hotărârii Curții de Apel Chișinău, prin care a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare. Potrivit avocatului acestuia, dar și potrivit serviciului de presă al Procuraturii Generale, Chirinciuc a asistat doar la examinarea cauzei.
Reporterii ZdG au încercat să obțină o reacție de la fostul ministru în legătură cu decizia Curții de Apel, doar că acesta avea telefonul deconectat. Întrebat dacă Chirinciuc este în țară, avocatul fostului ministru a declarat că a discutat ieri telefonic cu acesta, însă nu au abordat tema plecării din R. Moldova.
„Ieri seara am vorbit cu dumnealui. Era în țară. Nu am purtat careva teme asupra situației de plecare sau de a nu se mai întoarce. Aici este familia, gospodăria și activitatea lui”, ne-a comunicat avocatul Serghei Cîrlig.
Apărătorul fostului ministru a mai menționat că sentința Curții de Apel Chișinău urmează a fi pusă în aplicare după ce va fi făcută publică decizia motivată a magistraților
„După ce apare decizia motivată, aceasta se transmite organului împuternicit să execute pedeapsa”, a declarat Cîrlig.
Și procurorul pe caz, Oleg Popov, ne-a comunicat că sentința Curții de Apel urmează a fi pusă în aplicare doar după ce va fi publicată hotărârea motivată.
Avocatul a mai precizat că apărarea urmează să decidă dacă va contesta decizia Curții de Apel Chișinău la Curtea Supremă de Justiție doar după ce va consulta decizia motivată. Întrebat dacă va continua să reprezinte și în continuare interesele fostului ministru, Serghei Cîrlig a spus că încă nu există o decizie finală, însă urmează să discute la acest subiect după ce va fi făcută publică hotărârea motivată.
Chirinciuc, condamnat pentru trafic de influenţă şi abuz în serviciu
Pentru trafic de influenţă şi abuz de serviciu, fostul ministru a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni închisoare, cu executare, cu privarea de dreptul de a exercita funcţii publice timp de 5 ani.
Chirinciuc a ajuns în atenţia organelor de drept la 27 aprilie 2017, pe când era ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, susţinut de Partidul Liberal (PL). El a fost reţinut odată cu Veaceslav Teleman, şeful interimar de atunci al Administraţiei de Stat a Drumurilor, şi câţiva oameni de afaceri. Potrivit actului de învinuire, Chirinciuc, de comun acord şi în urma unei înţelegeri prealabile cu Teleman, acţionând coordonat, a creat impedimente companiei bulgare „Patstroy JSK” şi subcontractorului ei, SRL „Ecosem Grup”. Ambele erau responsabile de realizarea proiectului de reabilitare a drumului R6 – M1 Ialoveni. Chirinciuc şi Teleman, pentru a obţine cedarea unei părţi a volumului de lucru de la cele două companii în favoarea unor firme afilitate, SRL „Nouconst” şi SRL „Global Trans”, ar fi solicitat, prin intermediari şi cu ajutorul reprezentanţilor agenţilor economici, diverse sume de bani. Chirinciuc a mai fost învinuit că, abuzând de atribuţiile sale funcţionale în interes personal şi a terţelor persoane, la solicitarea verbală a lui Anatolie Plăcintă, cu care era coproprietar al SRL „Lefcons Agro”, sub pretextul construcţiei drumului de acces spre Floreni, a organizat construcţia drumului de acces către SRL „Lefcons Agro”, în lipsa unei licitaţii publice, cu estimarea cheltuielilor la suma de 8,4 milioane de lei.