Chiril Lucinschi a fost condamnat. Ce prevede detenția într-un penitenciar de tip semiînchis
Fostul deputat liberal-democrat Chiril Lucinschi a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de închisoare cu executare într-un penitenciar de tip semiînchis, fără dreptul de a ocupa funcții publice pe o perioadă de 4 ani. Fostul deputat a primit și o amendă în valoare de 27.500 lei. Decizia a fost pronunțată de judecătorii sediului Buiucani al Judecătoriei Chișinău la 4 aprilie. Instanța a mai decis eliberarea lui Lucinschi din arest la domiciliu și plasarea acestuia sub control judiciar până când sentința va deveni executorie.
Chiril Lucinschi a declarat că sentința sa este absolut ilegală. „Sentința a fost scrisă. Deja era pregătită. A fost scrisă în altă parte. Este absolut ilegală. Proviniența banilor nu este adevărată. Este un dosar fabricat, legat de activitatea mea politică. Noi am prezentat multe probe. Mergem la Curtea de Apel. Confiscarea banilor este ilegală”, a spus Chiril Lucinschi.
Deputatul nu a fost reținut în sala de judecată. Sentința va fi definitivă după Curtea de Apel. „E un lucru bun. Am libertatea de mișcare măcar în Republica Moldova”, consideră Lucinschi.
Judecătoria Chișinău a decis confiscarea a 23 000 de euro, bani ridicați în cadrul perchezițiilor, ½ cotă parte din 2 terenuri și locuința.
Chiril Luncinschi a fost reținut pe 25 mai 2017. După două zile în izolatorul instituției anticorupție, acesta a fost trimis în arest la domiciliu, măsură prelungită periodic și înlocuită astăzi cu plasarea sub control judiciar.
Procurorii îl acuză pe ex-deputatul Chiril Lucinschi că fiind gestionarul și beneficiarul final al companiilor Toast Delux SRL și IPA International Project Agency a spălat banii prin intermediul offshor-urilor. Acuzarea susține că între 2012 – 2014, pe conturile companiilor lui Chiril Lucinschi au ajuns prin transferuri 440 de mii de dolari de la companiile care fac parte din „grupul Șor”. Potrivit acuzării, banii pe care firmele lui Șor îi transferau pe conturile companiilor lui Lucinschi ar fi fost scoși din cele trei bănci devalidate – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.
În penitenciar de tip semiînchis își execută pedeapsa persoanele condamnate la închisoare pentru infracţiuni uşoare, mai puţin grave şi grave săvârşite cu intenţie și sunt deţinuţi sub pază şi supraveghere permanentă, potrivit unei Hotărâri de Guvern.