Cererile de demisie ale judecătorilor de la CSJ, suspendate de CSE pentru 30 de zile, „în vederea asigurării funcționalității instituției”
Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) au constatat în ședința de vineri, 31 martie, „situația excepțională existentă la Curtea Supremă de Justiție (CSJ)” și au decis adoptarea unei măsuri extraordinare temporare de suspendare a cererilor de demisie a judecătorilor, pe un termen de 30 de zile, „în vederea asigurării funcționalității instituției”.
Potrivit Guvernului, prim-ministrul Dorin Recean a convocat ședința CSE pentru a examina, la propunerea Ministerului Justiției, măsurile necesare pentru a evita blocajele în sistemul de justiție.
„Este un instrument de intervenție rapidă, o măsură extraordinară, dar necesară. Trebuie să ajustăm și să asigurăm cadrul legal de funcționare a justiției, astfel încât să diminuăm riscurile care pot apărea și să asigurăm accesul oamenilor la justiție. Este o oportunitate în plus pentru judecătorii onești de a face un pas înainte și de a acționa în beneficiul cetățenilor”, a subliniat premierul Dorin Recean.
Potrivit ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în contextul în care mai mulți judecători și-au dat demisia și există riscul de întrerupere a funcționalității Curții Supreme de Justiție și o posibilă stopare a examinării dosarelor, „se impune în ultimă instanță aplicarea acestei măsuri temporare”.
„În cazul în care o bună parte a funcțiilor vacante existente la Curtea Supremă de Justiție vor fi completate mai devreme, decizia în cauză poate fi revăzută în orice moment. Decizia este luată pentru a asigura interesul public, pentru continuarea procesului de examinare a dosarelor prioritare, inclusiv a contestațiilor depuse împotriva comisiei de pre-vetting. Mai mult, având în vedere rolul esențial pe care îl joacă sistemul instanțelor judecătorești în procesul de apărare a drepturilor omului și accesul la justiție, este esențial să păstrăm funcționalitatea neîntreruptă a acestuia pe perioada stării de urgență”, a adăugat ministra Veronica Mihailov-Moraru.
Potrivit dispoziției CSE, „pe perioada stării de urgență, ca o măsură temporară, se interzice pe un termen de 30 de zile demisia judecătorilor în funcție de la Curtea Supremă de Justiție până la completarea (temporară) a funcțiilor vacante de judecător”.
„Pe perioada stării de urgență, ca o măsură temporară, pe un termen de 30 de zile, se suspendă procedurile administrative privind cererile de demisie, depuse de judecătorii Curții Supreme de Justiție până la data intrării în vigoare a prezentei dispoziții, precum şi efectele juridice ale cererilor deja acceptate, în măsura în care eliberarea efectivă din funcție nu a survenit la data intrării în vigoare a prezentei Dispoziții. Suspendarea menționată poate să înceteze mai devreme de data expirării termenului de 30 de zile în cazul completării (temporare) a funcțiilor vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție”, se mai notează.
Starea de urgență în R. Moldova a fost prelungită joi cu încă 60 de zile, în contextul amenințărilor la adresa securității naționale. Propunerea Guvernului privind prelungirea stării de urgență, începând cu data de 5 aprilie 2023, a fost aprobată cu votul a 61 de deputați, în cadrul ședinței Parlamentului din 30 martie.
ZdG a discutat cu avocatul Vadim Vieru, cu președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Ilie Chirtoacă, cu avocatul Radu Jigău, cu judecătoarea Livia Mitrofan, dar și cu deputata Olesea Stamate, președinta Comisiei Juridice Numiri și Imunități despresituația justiției din R. Moldova și despre soluțiile care există pentru ca justiția să nu ajungă în blocaj.
De ce au demisionat 16 judecători de la CSJ?
ZdG a scris anterior că la data de 14 februarie 2023, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat cererile de demisie depuse de 16 judecători din cadrul Curţii Supreme de Justiţie.
„Ulterior intervenirii demisiei judecătorilor, efectiv, la Curtea Supremă de Justiție vor activa 5 judecători în cadrul Colegiului Civil Comercial şi de Contencios Administrativ şi 3 judecători în cadrul Colegiului Penal, ţinând cont că un judecător este detaşat în CSM”, trăgea alarma instanța, într-un comunicat de presă.
Iar joi, 23 februarie, CSM a aprobat demisa a încă patru judecători de la CSJ.