Cererea de revizuire înaintată de Vladimir Filat. Detalii din cadrul ședinței CSJ
Ședința Colegiului Penal al Curții Supreme de Justiție (CSJ), în cadrul căreia se examinează cererea de revizuire înaintată de Vladimir Filat și apărătorii acestuia, a avut loc luni, 20 mai.
Cererea de revizuire vizează: Sentința Judecătoriei Buiucani mun. Chișinău din 7 iunie 2016; Decizia Colegiului Penal al Curții de Apel Chișinău din 11 noiembrie 2016; Decizia Colegiului Penal al CSJ din 22 februarie 2017.
Aceste decizii au fost pronunțate în dosarul de condamnare a lui Vladimir Filat pentru corupere pasivă și trafic de influență (art. 324 alin. (3) lit. a), b) și art. 326 alin. (3) lit. a) din Codul penal).
Ulterior, în iunie 2023, Vladimir Filat și apărătorii săi au înaintat o cerere de revizuire ca urmare a hotărârii Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) din 31 ianuarie 2023, care a constatat încălcarea Articolului 6 § 1 din Convenție, invocând lipsa publicității procesului penal.
Amintim că, prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani (27 iunie 2016), Vladimir Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare, amendat cu 60 000 de lei și s-a dispus confiscarea bunurilor obținute ilegal (mașini, imobile, terenuri, conturi bancare). De asemenea, i s-a interzis să ocupe anumite funcții publice timp de 5 ani.
Prin decizia Curții de Apel Chișinău (11 noiembrie 2016), sentința de condamnare a fost menținută.
Prin Deciziile Curții Supreme de Justiție, atât recursul ordinar înaintat de apărare, cât și recursul în anulare, au fost respinse ca vădit neîntemeiate.
Procurorii anunță că anterior, pentru ședința de astăzi a fost programată deliberarea și pronunțarea hotărârii Colegiului Penal al CSJ asupra cererii de revizuire înaintată de Vladimir Filat și apărătorii acestuia.
În ședința din 20 mai 2024, pe marginea examinării cererii de revizuire menționate supra, părțile în proces au fost anunțate despre reluarea cercetării judecătorești, pe motivul demisiei și eliberării din funcție a doi judecători din completul de judecată ce urma să se pronunțe pe caz, unul din acești magistrați fiind Președintele completului (cei doi judecători eliberați fiind de la Curtea de Apel Chișinău, transferați temporar la CSJ).
De asemenea, părțile în proces au fost anunțate că, prin încheierea din 17.05.2024, a fost creat un nou complet de judecată întru examinarea cererii de revizuire vizate. Tot la ședința de astăzi, Președintele noului complet format, a înaintat o declarație de abținere de la examinarea prezentului caz, pe motiv că ar fi recepționat recent raportul de evaluare negativă din partea Comisiei vetting, astfel că, în vederea excluderii oricărui dubiu privind imparțialitatea sa, a considerat necesar să înainteze prezenta declarație de abținere.
Pronunțarea soluției instanței asupra declarației de abținere a fost amânată pentru 27 mai 2024, ora 10:00.
Ex-premierul Vlad Filat a fost achitat în dosarul în care a fost învinuit de spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Sentința a fost pronunțată marți, 7 mai, de un complet de magistrați ai Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din care fac parte judecătoarele Djeta Chistol, Angela Catană și Tatiana Bivol. „Fapta nu întrunește elementele infracțiunii”, au concluzionat judecătoarele.
Procurora de caz, Nadejda Busuioc a anunțat că sentința va fi analizată, iar ulterior atacată la Curtea de Apel Chișinău. „Acesta este doar jumătate din drum, pentru că, în istoria justiției din R.Moldova, nu sunt cazuri în care procurorii să nu atace astfel de decizii”, a fost prima reacție a lui Filat, după pronunțarea sentinței.
Procurorul de caz a cerut pentru fostul premier aplicarea unei pedepse cu închisoare pe un termen de 7 ani și a unei amenzi în valoare de 12,8 milioane de lei, contravaloarea banilor ce au constituit obiectul spălării banilor. Solicitarea însă a fost respinsă în totalitate de judecători.