Cel de-al doilea concurs pentru șefia PCCOCS începe cu o amânare: etapa interviului a fost reprogramată
Comisia specială de preselecție a candidaților la funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat că a amânat etapa interviurilor, care urma să aibă loc miercuri, 9 octombrie.
Comisia s-a întrunit astăzi într-o ședință extraordinară, în cadrul căreia a constatat lipsa unor răspunsuri de la „organele abilitate cu funcția de control a integrității în sectorul public”.
Astfel, având în vedere că interviul se desfășoară inclusiv în scopul evaluării reputație ireproșabile, existenței/inexistenței suspiciunii rezonabile privind comiterea actelor de corupție, a actelor conexe acestora sau a faptelor coruptibile, Comisia specială a decis amânarea etapei de interviu cu o săptămână – la data 17 octombrie, ora 10:00.
„Comisia specială reiterează îndemnul către persoanele interesate, reprezentanții societății civile și mass-media, care dispun de informații relevante cu privire la candidații nominalizați la funcția de procuror – șef al PCCOCS, să le transmită în atenția Comisiei Speciale până în data de 16.10.2024, ora 17.00, prin intermediul următoarei adrese electronice: [email protected]”, se mai arată în comunicatul de presă emis de Consiliul Superior la Procurorilor(CSP).
Toți cei patru candidați la funcția de procuror-șef al PCCOCS au fost promovați pentru etapa interviului, după ce au întrunit criteriile de eligibilitate, a anunțat marți, 10 septembrie, Consiliul Superior al Procurorilor.
- Cine sunt cei patru candidați care și-au depus dosarele la concursul pentru funcția de procuror-șef al PCCOCS
- Cine vor fi membrii comisiei speciale care vor selecta candidații la funcția de procuror-șef al PCCOCS: două persoane sunt din afara țării
Respectiv, în urma examinării, toți cei patru candidați au întrunit criteriile de eligibilitate normate de art.25/1 alin.(1) lit.a), b),d) și e) din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură, fiind promovați pentru etapa interviului, după cum urmează:
- Ion Neguriță – procuror-șef interimar al Procuraturii raionului Ialoveni. El activează în sistemul procuraturii din aprilie 2011, atunci când a fost numit în funcția de procuror la Procuratura Anticorupție. Cinci ani mai târziu a fost numit în funcția de procuror în PCCOCS, conform procuror.magistrat.md.
- Victor Furtuna – procuror-șef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Anterior a activat la PA. În 2016 a fost numit în funcția de procuror în Procuratura municipiului Chișinău. Procurorul a gestionat mai multe dosare în care era vizat fostul procuror general Alexandr Stoianoglo.
- Andrei Mațco – avocat;
- Alexandru Machidon – adjunct al procurorului-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Conform celei mai recente declarații de avere și interese personale, Alexandru Machidon a primit un salariu de circa 300 de mii de lei și a primit un cadou de 2600 de euro la un eveniment de familie. În 2018, acesta și-a achiziționat un apartament cu o suprafață de 65 de metri pătrați contra sumei de 45 de mii de euro, iar în 2017 a intrat în proprietatea unui BMW 520 D contra sumei de 26 de mii de euro.
Fiecare candidat va avea la dispoziție o oră pentru a prezenta conceptul de management și dezvoltare instituțională (maxim 20 min) și a răspunde la întrebări (maxim 40 min).
„În cadrul interviului, Comisia specială va evalua candidații inclusiv prin prisma competențelor profesionale ale acestora în domeniul contracarării criminalității organizate și cauzelor speciale.
Interviurile candidaților vor fi publicate online îndată după încheierea ultimului interviu”, notează ASP.
Acum main bine de un an, în martie 2023, CSP a decis încetarea concursului pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Președinta CSP, Angela Motuzoc, a menționat atunci că trei membri ai CSP au avut o opinie separată față de acest subiect.
Inga Furtună, membra Consiliului, și-au exprimat poziția că în condițiile în care au mai rămas doi candidați pentru funcția de procuror-șef al PCCOCS, concursul trebuie să continue.
Pe 1 februarie 2023, în ziua în care Comisia specială de preselecție a candidaților la funcția de procuror – șef al PCCOCS urma să intervieveze candidații înscriși în concurs, Andrei Mațco, Eugen Rurac, Sergiu Russu, toți membrii comisiei și-au anunțat retragerea din componența comisiei. Este vorba despre Tudor Osoianu, propus în componența comisiei de Ministerul Justiției, Ion Guceac, Boris Poiată și Roman Eremciuc, propuși de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și Iulian Groza, propus de președinta R. Moldova.
Înainte de anunțul privind retragerea din Comisie, trei din cei cinci membri au luat act de cererea de retragere din concurs a lui Eugeniu Rurac.
Pe 31 ianuarie 2023, CSP a respins demersul ministrului Justiției, pe atunci Sergiu Litvinenco, privind anularea concursului pentru funcția de șef al PCCOCS. Demersul a fost examinat de membrii CSP la începutul ședinței, la propunerea ministrului, pentru că „ar îngloba” și restul cererilor de pe ordinea de zi.
Pe ordinea de zi erau incluse patru subiecte, printre care: cererea înaintată de Eduard Bulat privind suspendarea și anularea concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror-șef al PCCOCS, cererea înaintată de Eugeniu Rurac privind anularea hotărârii CSP de constituire a Comisiei pentru selectarea candidatului la funcția de procuror-șef al PCCOCS și sesizarea lui Iulian Groza, membru al Comisiei Speciale de preselecție a candidaților la funcția de procuror – șef al PCCOCS.
Membrii CSP au respins și cererile prealabile înaintate de către Eduard Bulat și Eugeniu Rurac, privind suspendarea și anularea concursului, cât și anularea hotărârii CSP de constituire a Comisiei pentru selectarea candidatului, ca fiind inadmisibile. Potrivit președintei Comisiei Angela Motuzoc, cei doi trebuie să se adreseze instanței de judecată.