Cei șapte magistrați de la CSJ, ale căror cereri de demisie au fost suspendate anterior de CSE, își încetează activitatea în calitate de judecători ai instanței
Șapte judecători ai Curții Supreme de Justiție (CSJ) care au depus anterior cereri de demisie, efectele juridice ale cărora au fost suspendate prin intermediul unei dispoziții a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), își vor înceta activitatea în calitate de judecători ai instanței.
CSE a intervenit cu ajustări în dispoziția din 31 martie 2023 prin care a abrogat unele prevederi particulare, inclusiv cea referitoare la suspendarea efectelor juridice ale cererilor de demisie a judecătorilor CSJ, pe un termen de 30 de zile, anunță Guvernul.
„Decizia a fost aprobată în contextul în care autoritățile statului au ajustat cadrul normativ cu mecanismele necesare pentru soluționarea dificultăților legate de completarea provizorie a locurilor vacante de judecător la instanța judecătorească supremă și au inițiat concursul pentru suplinirea, prin transfer temporar, a funcțiilor vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție”, anunță Guvernul.
Șapte judecători de la CSJ, ale căror cereri de demisie au fost acceptate de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și care urmau să plece din funcție pe 31 martie 2023, au fost obligați să activeze în continuare în funcțiile lor, în contextul Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) prin care cererile de demisie ale judecătorilor de la CSJ au fost suspendate pentru 30 de zile, „în vederea asigurării funcționalității instituției”. Este vorba despre judecătorii Nadejda Toma, Liliana Catan, Maria Ghervas, Galina Stratulat, Iurie Bejenaru, Ghenadie Plămădeală și Nicolae Craiu. Acum aceștia pot pleca din funcție.
Astfel, la CSJ, în această perioadă, ar urma să activeze 5 magistrați: Anatolie Țurcanu, Mariana Pitic, Aliona Miron, Ion Guzun și Tamara Chișca-Doneva.
Pe 10 aprilie 2023, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunțat un concurs pentru suplinirea, prin transfer temporar, a 12 posturi vacante de judecător la CSJ. Decizia privind anunțarea concursului public a fost luată „în scopul asigurării bunei funcționari a CSJ și a examinării cauzelor în termeni rezonabili”.
O altă decizie a CSE stipulează că, în contextul celei de-a doua reuniuni a Comunității Politice Europene, organizate pe 1 iunie 2023, în R, Moldova, Ministerul Afacerilor Interne și instituțiile sale subordonate vor urma aceeași procedură de achiziții care a fost atribuită anterior Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.
De asemenea, membrii CSE au decis să fie reluată activitatea Sălii Expres din incinta Aeroportului Internațional Chișinău.