Trei magistrați de la Curtea de Apel Chișinău, acuzați că ar fi luat mită de 100 de mii de dolari. Opt cetățeni ucraineni, învinuiți că ar fi înșelat 40 de militari, au fost eliberați din arest preventiv
Cei opt cetățeni ai Ucrainei reținuți în R. Moldova, care prin înșelăciune ar fi obținut echivalentul a circa 3 000 000 lei de la 40 de militari ucraineni, pentru cumpărarea unor mașini, propuse spre vânzare pe internet, au fost eliberați din arest preventiv după trei luni, fiind plasați în arest la domiciliu. Un canal de Telegram ucrainean a venit cu acuzații la adresa completului de judecată de la Curtea de Apel Chișinău care a luat deciziile, judecătorii fiind acuzați că ar fi luat o mită de 100 de mii de dolari. Decizia Curții de Apel Chișinău nu poate fi contestată de acuzatorii de stat.
Militarii activi de pe front transferau banii, urmare a campaniilor de colectare de fonduri din partea celor apropiați, în scopul folosirii mașinilor pentru apărarea estului Ucrainei. După transferarea banilor, însă, mașinile nu le erau livrate militarilor și nici banii nu le erau întorși.
Potrivit purtătoarei de cuvânt a Curții de Apel Chișinău, Adela Roșca, miercuri, 6 noiembrie, în cadrul Curții de apel Chișinău au fost examinate 6 dosare privind recursurile împotriva încheierilor judecătorului de instrucție cu privire la aplicarea măsurilor preventive în cadrul cauzei penale denumite generic „Escrocheria cetățenilor ucraineni”.
- Un recurs al procurorului împotriva încheierii Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, în privința unui cetățean ucrainean a fost respins de către Curtea de Apel Chișinău, cu menținerea arestului la domiciliu, însă cu aplicarea suplimentar a obligației de a purta echipament de monitorizare electronică.
- Cinci recursuri depuse de avocați în interesele altor 5 cetățeni ucraineni împotriva încheierilor Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, de prelungire pe termen de 30 zile a arestului preventiv, au fost admise, cu aplicarea arestării la domiciliu față de aceștia.
Purtătoarea de cuvânt a instanței de apel a precizat că, la aplicarea arestării la domiciliu, în privința tuturor învinuiților, a fost dispusă obligația de a purta permanent și a menține în stare de funcționare echipamentul de localizare prin GPS.
Întrebată despre acuzațiile de corupție, Adela Roșca a menționat că instanța va reveni miercuri, 13 noiembrie, cu un comunicat de presă.
Purtătorul de cuvânt al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Emil Gaitur, a confirmat că cei opt învinuiți se află în prezent în arest la domiciliu, dar Procuratura nu comentează acuzațiile din spațiu public la adresa completului de judecată.
„Au contestat (decizia judecătorului de instrucție n.r) la Curtea de Apel avocații, prin urmare procurorii nu pot contesta hotărârea. (…) Dosarul este în continuare în procedură, fiind complex și necesită timp. Mai ales că sunt implicate două țări”, a declarat Emil Gaitur.
Canalul de Telegram care a venit cu acuzații susține că motivul plasării în arest la domiciliu a învinuiților ar fi „o mită de 100 000 de dolari pentru judecătorii Curții de Apel Chișinău – Alexandru Spoială, Igor Chiroșca și Denis Băbălău”.
Oamenii legii din R. Moldova au anunțat miercuri, 14 august, despre reținerea, la 30 iulie, a opt cetățeni ai Ucrainei, care prin înșelăciune au obținut echivalentul a circa 3 000 000 lei, inclusiv în avans, de la 40 de militari ucraineni, pentru cumpărarea unor mașini, inclusiv de teren, propuse spre vânzare pe internet.
Astfel, conform unui comunicat de presă emis de Inspectoratul General al Poliției (IGP) și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), după consultarea anunțurilor și selectarea mașinii, militarii activi pe front transferau banii, urmare a campaniilor de colectare de fonduri din partea celor apropiați, în scopul folosirii mașinilor pentru apărarea estului Ucrainei. După transferarea banilor, însă, mașinile nu le erau livrate militarilor și nici banii nu le erau întorși.
În ziua ce urma transferul de bani (sau în unele cazuri peste câteva zile), cetățenii ucraineni extrăgeau banii transferați din bancomatele din R. Moldova sau îi foloseau direct pentru achitarea unor servicii sau cumpărături.
„În episoadele investigate de autoritățile din Ucraina sunt peste 100 de victime. Însă, urmare a intervenției autorităților de drept de la Chișinău și Kiev, activitatea ilegală a grupului criminal organizat a fost destructurată, iar fenomenul a încetat”, se arată în comunicatul de presă.
Persoanele reținute sunt refugiați din Ucraina în R. Moldova după declanșarea războiului în țara vecină. Aceștia au vârste cuprinse între 28 și 43 ani, în rândul acestora fiind și o femeie. Aceștia ar fi parte a unui grup infracțional care activa din 2022, și care, prin înșelarea victimelor și obținerea banilor, ar fi comis spălare de bani.
Pentru investigarea infracțiunii, autoritățile de drept de la Kiev și cele de la Chișinău au format o echipă comună de investigații.
20 de percheziții în Chișinău și 10 în Ucraina
În Moldova au fost ridicate diverse bunuri care se prezumă a fi cumpărate din banii obținuți prin înșelătorie: 22 de automobile de lux (înregistrate pe persoane interpuse din categorii social vulnerabile, introduse inclusiv prin contrabandă, inclusiv Porsche, Mercedes-AMG G63 (Gelandewagen), preponderent BMW X5, X6, X7), bijuterii presupuse a fi din aur în cantitate de 4,5 kg ce urmează a fi supuse expertizării, mijloace bănești care ar fi rezultate din escrocheria comisă, precum și peste 80 de carduri bancare din R. Moldova, Ucraina și Rusia.
După reținerea acestora, la solicitarea PCCOCS, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a dispus plasarea lor în arest preventiv pentru 30 de zile. Totuși, avocații învinuiților au contestat la Curtea de Apel Chișinău încheierile de aplicare a arestului.