CEC, obligată de către instanță să examineze o sesizare a unui partid politic privind implicarea minorilor în campania electorală de către PAS
Comisia Electorală Centrală (CEC) a fost obligată de Curtea de Apel Chișinău să examineze o sesizare a Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) privind implicarea de către echipa Maiei Sandu a minorilor în campania Electorală. Curtea de Apel Chișinău a admis marți, 15 octombrie, acțiunea formațiunii politice, după ce o respinsese anterior, iar Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a întors cauza pentru rejudecare.
PDCM a sesizat CEC pentru a examina „implicarea directă a minorilor în perioada campaniei electorale în activități de agitație electorală, inclusiv prin promovarea pe rețele de socializare a activităților ce implică oferirea materialelor de publicitate electorală (ziare) în scop de distribuire și agitație electorală” și „coordonarea activității de implicare a minorilor în activitatea politică de agitație electorală cu promovarea acestor activități pe rețele de socializare, de către reprezentantul PAS Oleg Botnaru, șef adjunct al Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat”.
În plus, conform partidului, ar fi fost desemnați minori în funcțiile de conducere ale Organizației de Tineret PAS Youth Glodeni.
Codul electoral stabileşte că se interzice finanțarea ori susținerea materială sub orice formă a grupurilor de iniţiativă, a campaniilor electorale de către cetățenii Republicii Moldova care nu au împlinit vârsta de 18 ani și cetățenii în privința cărora a fost instituită o măsură de ocrotire judiciară sub forma tutelei.
Anterior, CEC a solicitat Inspectoratului General al Poliției examinarea după competență a sesizării din 26 septembrie și, după caz, sancționarea concurentului electoral din partea Partidului Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”.
La 9 octombrie, Completul de judecată al CSJ a considerat că soluția dată de către instanța de fond este „contradictorie, contravine circumstanțelor cauzei și rezultă din interpretarea eronată a normelor de drept material” și a casat integral hotărârea din 2 octombrie a Curții de Apel Chişinău.
Recent, CEC a examinat o altă sesizare a PDCM, privind o postare a Maiei Sandu pe rețelele de socializare. Comisia urma să o atenționeze pe președinta Maia Sandu, candidată în cursa electorală pentru încă un mandat, să facă „o distincție clară în comunicarea publică”, inclusiv pe rețelele de socializare, între activitățile oficiale/de serviciu și cele de campanie electorală. Totuși, cu doar 4 voturi pentru, hotărârea nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptată și subiectul urmează să fie examinat din nou.
Conform proiectului propus de vicepreședintele CEC Pavel Postica, autoritatea electorală a constatat că Sandu a încălcat prevederile potrivit cărora „publicitatea trebuie să fie identificată fără ca consumatorul de publicitate să dețină cunoştinţe speciale”. Fiind la prima abatere în cadrul campaniei electorale, șefa statului nu urma să fie sancționată.