Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CEC a depistat „dubii rezonabile…

CEC a depistat „dubii rezonabile privind corectitudinea finanțării” mai multor partide afiliate lui Șor și a campaniei Victoriei Furtună. Instituția a prelungit termenul efectuării controlului

Captură de ecran/Youtube.com

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că constatat „elemente de fapt care ridică dubii rezonabile privind corectitudinea finanțării” mai multor partide politice afiliate condamnatului fugar Ilan Șor și a campaniei electorale a Victoriei Furtună, care s-a înscris în cursa prezidențială în calitate de candidată independentă, dar despre care ZdG a scris că a fost susținută de rețeaua lui Șor.

Astfel, conform unui comunicat de presă, CEC a prelungit, până în data de 31 mai 2025, termenul de efectuare a controlului complex al finanțării:

  • Partidului pentru Viitorul Moldovei, condus de Vasile Tarlev,
  • Partidului Renaștere, condus de Natalia Parasca,
  • Partidului Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, condus de Alexandru Beschieru,
  • Partidului Șansă, condus de Alexei Lungu,
  • Partidului Victorie, a cărui lider este Vadim Grozavu,
  • a grupului de inițiativă și campaniei electorale a candidatei independente la funcția de președinte, Victoria Furtună.

Aceste entități au fost supuse controlului financiar pentru activitatea desfășurată în perioada 1 iulie 2024 – 31 octombrie 2024.

Potrivit hotărârii CEC din 25 octombrie 2024, raportul de control urma a fi finalizat la 31 martie 2025, cu posibilitatea prelungirii acestui termen în baza unei note de argumentare. 

„În cadrul acțiunilor de control întreprinse, au fost identificate multiple activități de promovare politică și/sau electorală desfășurată de subiecții supuși controlului, fapt care a determinat necesitatea interpelării și verificării și contrapunerii informațiilor primare obținute prin intermediul organului de poliție, Serviciului Fiscal de Stat, autorităților publice locale, dar și a  persoanelor juridice, entități economice, care au prestat anumite servicii, inclusiv de locațiune a sediilor pentru desfășurarea evenimentelor politice și electorale.

Urmare a analizei preliminare a informațiilor colectate de la autoritățile vizate, Comisia a constatat elemente de fapt care ridică dubii rezonabile privind corectitudinea finanțării entităților supuse controlului, astfel că acestea urmează să fie probate și documentate suplimentar, prin contrapunere cu datele indicate în rapoartele privind gestiunea financiară”, notează Comisia.

În acest context, CEC a decis prelungirea termenului de efectuare a controlului complex inițiat în privința subiecților enunțați.