Ce spune procurorul care se ocupă de dosarul Gorbunțov despre declarațiile lui Proca
Vitalie Busuioc, adjunctul șefului Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) procurorul care se ocupă de eludicidarea tentativei de omor a omului de afaceri rus Gherman Gorbunțov, susține că declarațiile făcute de către interlopul Vitalie Proca ar fi false, „scopul cărora este manipularea opiniei publice”.
„Încă de la începutul anului 2016 noi am vorbit despre acest caz, când am prezentat mai multe probe care demonstrau că familia lui Vitalie Proca a primit atunci suma de 200.000 de euro, pentru declarații false. La baza probelor noastre au stat declarațiile făcute de intermediarii care au primit de la Renato Usatîi această sumă de bani, pe care au transmis-o ulterior apropiaților lui Proca. Tot atunci am prezentat imagini video și foto cu privire la achizițiile de lux care au fost făcute de soția lui Proca, mă refer aici la bijuterii și mașini scumpe. Totuși, cred că cele mai relevante sunt declarațiile făcute de persoanele care au fost intermediari. Ei ne-au spus că pentru suma de 600.000 de euro, Proca trebuia, la indicațiile lui Renato Usatîi, să declare că comanditarul acestui omor ar fi Vlad Plahotniuc. A trecut aproape un an de atunci de când am prezentat toate aceste probe și iată că a venit și timpul lui Proca să facă aceste declarații. Pentru noi, lucrurile sunt clare deja de un an. Asta chiar dacă oficialitățile ruse l-au extrădat în România, fără a ne permite să îl interogăm pe Proca. Totodată, noi am solicitat de mai multe ori o întrevedere cu Vitalie Proca, însă acesta ne-a refuzat de fiecare dată, dar iată că ieri a vrut să discute cu presa. Consider că acum vedem cum anumite persoane încearcă să manipuleze cu anumite date și declarații”, a declarat pentru ZdG procurorul Vitalie Busuioc.
Totodată, procurorul susține că în urmă cu câteva zile, după prezentarea în cadrul unei conferințe de presă a probelor adunate, procurorii au expediat probele noi organelor de urmărire penală din alte state cu care colaborează. „Ne dorim ca investigațiile respective să fie făcute și pe teritoriul R. Moldova, de către oficialitățile din alte state cum ar fi Marea Britanie, pentru a elucida obiectiv acest caz, în special pentru că o parte din acțiuni au fost comise pe teritoriul R. Moldova și altă parte pe teritoriul Marii Britanii. Sper că ei vor veni la noi cu mijloacele tehnice pe care le au, cum ar fi detectorul de minciuni sau alte tehnici pe care le au ca să verifice probele pe care le-au adunat”, a completat Busuioc.
Procuratura: Analizăm toate informaţiile
Vitalie Proca, cel care l-a împușcat pe omul de afaceri Gherman Gorbunțov la Londra a declarat, joi, 2 noiembrie 2017, într-un interviu pentru Jurnal TV că cel care l-a angajat pentru a-l ucide pe Gorbunțov ar fi fost liderul Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc. ZdG a solicitat de la Procuratura Generală o reacție la declarațiile oferite de Proca, cel care este condamnat în România.
„Procuratura a oferit recent detalii pe marginea acestui caz, imediat ce au apărut noi probe, care au fost trasmise inclusiv partenerilor externi, care participă la investigarea cazului. Aşa precum am informat în repetate râduri, există de mai multe luni o investigaţie, inclusiv care vizează încercările de a obţine declaraţii false din partea deţinutului Proca, condamnat în România, în care sunt anchetate mai multe persoane depistate că ar fi intermediat o înţelegere în acest sent între deţinut şi un alt figurant al dosarului tentativei de omor asupra lui Gherman Gorbunţov, înţelegere pentru care s-ar fi dat o parte din suma convenită iniţial. În cauza respectivă au fost colectate mai multe probe, inclusiv înregistrări audio şi alte elemente care indică asupra faptului că se punea la cale acţiunea menţionată. Procuratura analizează toate informaţiile, inclusiv cele apărute în spaţiul public şi va informa despre evoluţia anchetei, de fiecare dată cînd vor apărea elemente noi, aşa precum a făcut-o şi anterior”, susțin reprezentanții Procuraturii Generale, într-un răspuns oferit pentru ZdG.
Proca: Comanditarul este Vlad Plahotniuc.
Ieri, 2 noiembrie, interlopul moldovean Vitalie Proca a venit cu acuzații dure în adresa liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, declarând că el a fost cel care ar fi comandat asasinarea lui Gherman Gorbunțov. „Mi s-a propus să spun că Renato a dat indicații să-l omor pe Gherman Gorbunțov. Comanditarul este Vlad Plahotniuc. Eu îl văd un criminal în serie. El se crede un fel de Dumnezeu în zilele noastre. Dar el trebuie să înțeleagă că nu toată lumea crede în Dumnezeu. El m-a prins pe mine prin intermediul lui Vanea Pisateli la un moment în care eu eram mai prost cu banii. S-a urmărit să-l scot pe Plahotniuc din schemă…Vlad Plahotniuc e un șarpe veninos. Plahotniuc e un om foarte deștept și pentru asta are stima mea, dar pe cât e de deștept, pe atât e de pervers”, a declarar Proca, pentru Jurnal TV.
Interviul cu Proca, anunțat de Jurnal TV încă de acum o săptămână a fost precedat, cu câteva zile înainte de o conferință de presă organizată de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Atunci, procurorii au descris schema organizării tentativei de omor a omului de afaceri Gherman Gorbunțov. Organele de forță afirmau că cel care a comandat omorul a fost, de fapt, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, iar asasinul Vitalie Proca ar fi trebuit să numească un alt comanditar – pe Vlad Plahotniuc – contra unei sume de 600.000 de euro.
Trecutul lui Vitalie Proca
Vitalie Proca este un cetăţean al R. Moldova, acuzat de două tentative de omor la comandă – una la Londra, în primăvara 2012, cealaltă la Bucureşti, la sfârşit de 2012 – face parte din anturajul unor alţi cetăţeni acuzaţi de comiterea unui triplu asasinat, în 2000, în R. Moldova, dar şi de uciderea unui om de afaceri din judeţul Bacău, în 2011.
În ianuarie 2013, Vitalie Proca, de 33 de ani, a fost arestat la Moscova pentru comiterea a două tentative de asasinat, una la Londra şi alta la Bucureşti. Poliţiştii români spun că, în noiembrie 2012, Proca a mitraliat un tânăr cu un automat Kalaşnikov, în cartierul Vitan din Bucureşti. Împuşcat în cap şi în piept, bărbatul a supravieţuit, iar poliţia a descoperit că asasinul îşi alesese greşit victima – ţinta reală a atentatului fiind interlopul român Puiu Mironescu.
Acelaşi Vitalie Proca este investigat şi pentru o tentativă de omor din martie 2012, pe teritoriul Marii Britanii. Atunci, potrivit procurorilor din România, Proca a descărcat un pistol în bancherul Gherman Gorbunţov, 46 de ani, dar şi acesta a scăpat cu viaţă, deşi a fost ciuruit cu şase gloanţe, în faţa apartamentului său din Londra. Gorbunţov, supranumit „Bancherul Negru”, fost proprietar al UniversalBank din Chişinău, are cetăţenia R. Moldova şi a Federaţiei Ruse şi este investigat la Chişinău pentru infracţiuni financiare. Numele lui Gorbunţov figurează şi într-un alt dosar penal, instrumentat la Moscova, în cazul unei tentative de omor asupra unui om de afaceri rus.
Crimele din seara de Crăciun
Proca are în spate o activitate criminală intensă. În 1998, el a fost condamnat, de Tribunalul din Chişinău, la detenţie pe viaţă pentru omoruri deosebit de grave, tentative de omor, jaf şi tâlhărie. Apoi, sentinţa i-a fost diminuată, iar în 2010 a fost eliberat, în mod suspect, din închisoare.
Blond, cu o figură de atlet, Vitalie Proca a crescut la Pituşca, un sat aflat la o oră de mers cu maşina din Chişinău. Oamenii locului şi foştii săi profesori îşi amintesc că era un tip “deştept, capabil şi bun cu fetele”. Alţii evocă deprinderile lui Proca de a fura până şi din farmacia administrată de mama sa.
În 1997, la doar 18 ani, Vitalie Proca şi-a demonstrat capacităţile sadice. De Crăciun, el şi trei complici au spart casa unei familii din cartierul învecinat, jefuind-o. Proca a legat-o pe mama unui copil de doi ani şi pe o altă femeie, aflată în casă, după care le-a omorât în bătăi cu o ţeavă metalică. A treia victimă, tot o femeie, a fost torturată şi arsă cu un fier de călcat până la leşin. A scăpat doar pentru că Proca a crezut-o moartă, au stabilit atunci procurorii.
Iniţial, Proca a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru aceste atrocităţi. Doi ani mai târziu, în 2000, judecătorii, din motive necunoscute, au decis să-i reducă pedeapsa la 25 de ani. Proca a continuat să facă alte numeroase solicitări în instanţe, cerând reducerea sentinţei. După mai multe refuzuri, motivate prin gravitatea crimelor comise, în 2010 a obţinut rejudecarea cazului la Curtea Supremă de Justiţie din R. Moldova. Magistraţii au decis atunci recalificarea faptelor în baza unui nou Cod Penal, mai blând pentru aceleaşi infracţiuni. Astfel, lui Proca i-a fost redusă pedeapsa de la 25 la 20 de ani de închisoare în penitenciar de tip închis. Pe 23 septembrie 2010, însă, judecătorul de instrucţie din raionul Rezina, Andrei Bălan, l-a eliberat pe Proca, deşi acesta nu ispăşise două treimi din termenul de detenţie – prevedere valabilă pentru eliberarea condiţionată. Pentru asta, Proca ar fi trebuit să mai execute trei ani.
Mai mult decât atât, Departamentul Instituţii Penitenciare din R. Moldova susţine că Vitalie Proca nu a avut niciodată un comportament exemplar în puşcărie, încălcând de cel puţin 50 de ori regulamentul regimului de detenţie. Totuşi, judecătorul Andrei Bălan a decis că Proca merită să fie liber pentru că are un copil, făcut în închisoare în timpul unei vizite conjugale, dar şi sănătate precară. Ulterior, Balan a fost investigat penal la solicitarea procurorului general. Ulterior, acesta și-a recunoscut vina și a fost amnistiat.