Ce se va discuta astăzi la ședința preliminară în dosarul Șor
Astăzi are loc ședința preliminară în dosarul penal pe numele lui Ilan Şor a declarat șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii de Economii a Moldovei (BEM) și actualul primar de Orhei, învinuit de escrocherie şi spălare de bani, a fost deferit justiției la 25 august curent, iar judecătorii instanței sectorului Buiucani l-au plasat în arest la domiciliu.
Şedinţa preliminară constă în soluţionarea, cu participarea părţilor, a chestiunilor legate de punerea pe rol a cauzei, de cererile şi demersurile înaintate, precum şi de recuzările declarate, de lista probelor care vor fi prezentate de către părţi la judecarea cauzei, de trimiterea cauzei după competenţă sau, după caz, încetarea, totală sau parţială, a procesului penal, de suspendarea procesului penal, fixarea termenului de judecată, de măsurile preventive şi de ocrotire.
Procurorii îl acuză pe Şor, care este plasat în arest la domiciliu, de faptul că timp de trei săptămâni, între 4 şi 25 noiembrie 2014, ar fi obţinut, prin înşelăciune, peste 5 miliarde de lei de la BEM, pe care i-ar fi spălat prin intermediul a zeci de companii offshore. Suma a fost confirmată şi de memorandumul KROLL, prezentat la solicitarea organului de urmărire penală, anunţă Serviciul de Presă al Procuraturii Generale (PG).
În fapt, susţin acuzatorii de stat, dobândirea banilor de la BEM s-ar fi realizat prin oferirea de credite mai multor companii ce ar aparţine lui Ilan Şor, iar drept garanţie privind rambursarea mijloacelor financiare obţinute ar fi fost prezentate contracte fictive, încheiate cu un şir de entităţi bancare din Federaţia Rusă. Potrivit rechizitoriului, inculpatul i-ar fi convins pe membrii Consiliului de administrare al BEM să voteze pentru creditarea companiilor sale, tăinuind că el este proprietarul de facto al acestora. Fiind audiaţi de procurori, membrii Consiliului au recunoscut că au fost induşi în eroare de şeful lor, care le-ar fi dat asigurări că debitorii sunt agenţi economici serioşi, iar afacerea este profitabilă pentru bancă datorită dobânzilor mari pe care le vor primi după rambursarea creditelor.
Procurorii susţin că au mai obţinut probe prin care s-a demonstrat că inculpatul a urmărit deghizarea provenienţei ilicite a banilor, adică ascunderea faptului că mijloacele financiare au fost sustrase din BEM. Pentru aceasta, au fost efectuate o serie de transferuri de pe conturile unor companii offshore pe altele, fapt ce îşi găseşte confirmare şi în răspunsurile la comisiile rogatorii expediate de procurori peste hotare.
În depoziţiile sale, inculpatul Ilan Şor a refuzat să recunoască implicarea în schema frauduloasă, dând vina pe Filat şi Platon.
Procurorul pe caz este Andrei Băeşu, fost coleg la Institutul Naţional al Justiţiei cu Adriana Beţişor, procurora care a susţinut acuzarea de stat în dosarul Filat, condamnat pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă.