Ce se întâmplă în dosarul Șor, după demisia judecătoarei Veleva
Examinarea dosarului lui Ilan Șor de la Curtea de Apel (CA) Cahul nu va fi reluată de la zero, după demisia acceptată de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a judecătoarei Nina Veleva, spune președintele CA Cahul, Ruslan Petrov. Într-un răspuns oferit pentru ZdG, judecătorul susține că judecătorul – raportor care îi va lua locul magistratei Veleva va avea la dispoziție un termen pentru a face cunoștință cu materialele cauzei penale. Dacă va avea nevoie de a concretiza chestiuni suplimentare, noul judecător este în drept să solicite repetarea unor acțiuni procesuale deja efectuate în ședință în lipsa lui.
La 26 ianuarie 2021, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au acceptat demisia judecătoarei de la CA Cahul, Nina Veleva, care a examinat dosarul lui Ilan Șor mai bine de doi ani și jumătate, și care este și raportor în acest dosar. Propunerea privind eliberarea din funcție a acesteia va fi înaintată președintei Maia Sandu, care urmează să decidă asupra semnării decretului de eliberare.
Președintele CA Cahul a precizat pentru ZdG că judecătoarea Veleva se va considera eliberată din funcția de judecător al Curții, din momentul publicării decretului de eliberare din funcție a acesteia în Monitorul Oficial al R. Moldova.
„Până la acel moment, judecătoarea Nina Veleva se află în exercițiu funcției și dosarele aflate în procedura judecătorului, nu pot fi retrase. Ulterior, după caz, dosarul penal de învinuire al lui Ilan Șor va fi repartizat în mod automat – aleatoriu prin Programul Integral de Gestionare a Dosarelor (PIGD), programul computerizat desemnând judecător – raportor în respectiva cauză penală”, ne-a spus Ruslan Petrov.
După demisia judecătorului – raportor și înlocuirea acestuia cu un alt judecător, conform Codului de procedură penală, cauza se va judeca în continuare, oferindu-se judecătorului care intervine în proces timp pentru a lua cunoștință de materialele cauzei, fără reluare judecării cauzei de la început.
„Noul judecător este în drept să solicite repetarea unor acțiuni procesuale deja efectuate în ședință în lipsa lui, dacă are de concretizat chestiuni suplimentare”, a mai spus pentru ZdG președintele CA Cahul.
Ruslan Petrov nu a putut comenta ce se va întâmpla dacă președinta Maia Sandu nu va semna decretul de demisie al judecătoarei Nina Veleva.
Nina Veleva activează de mai mult de zece ani în sistem, fiind judecătoare la instanța de apel Cahul din 2015.