Ce pedeapsă a primit medicul Vadim Scarlat, reținut în dosarul mitei pentru judecători
Medicul Vadim Scarlat, vizat în dosarul mitei pentru judecători, și-a aflat sentința. Judecătoria Chișinău i-a aplicat o amendă în mărime de 2 300 de unități convenționale, echivalentul a 115 mii de lei, pentru că acesta a transmis unui magistrat 2000 de euro pentru ca judecătorul să dea o soluție favorabilă într-un dosar penal în care medicul avea calitate de învinuit.
Sentința a fost pronunțată la 11 martie curent, iar decizia motivată nu a fost încă publicată pe portalul instanțelor de judecată. În ziua în care a avut loc ședința de la Judecătoria Chișinău pentru pronunțarea deciziei, la solicitarea reporterilor Ziarului de Gardă, Vadim Scarlat a refuzat să facă declarații în fața camerei de filmat.
Astfel, pentru că a dat mită 2000 de euro, medicul va fi obligat acum să achite o amendă de 115 mii de lei.
Serviciul de presă al Procuraturii Anticorupție ne-a informat că va contesta decizia la Curtea de Apel.
Vadim Scarlat și-a recunoscut vina, încheind cu procurorul un acord de recunoaștere a vinovăției, susținând că se căiește sincer pentru fapta săvârșită. Potrivit Procuraturii, inculpatul, care a recunoscut săvîrşirea faptelor indicate în rechizitoriu şi a solicitat ca judecata să se facă pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală, beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei cu închisoare, cu muncă neremunerată în folosul comunităţii şi de reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei cu amendă.
Medicul Vadim Scarlat este învinuit că i-a transmis unui magistrat, prin intermediul asistentului judiciar (ambii reţinuţi în cauza dată), 2 000 de euro pentru ca judecătorul să dea o soluţie favorabilă într-un dosar în care medicul avea calitate de învinuit. Procuratura Anticorupție susține că Scarlat este vizat într-un dosar cu privire la decesul unui nou-născut. Potrivit actului de învinuire, expertiza medico-legală a demonstrat că există legătura cauzală între decesul copilului şi acţiunile neglijente ale medicului. În apărarea sa, medicul a solicitat o expertiză în comisie care însă a oferit alte concluzii, diferite de primele. Ca să pună punct divergenţelor, părinţii nou-născutului decedat au solicitat, prin intermediul procurorului, o expertiză independentă la Bucureşti, însă solicitările lor nu au fost acceptate de magistrat. Pentru a fi admisă expertiza care l-ar fi disculpat, medicul ar fi recurs la mituirea judecătorului care, în final, a respins atât demersurile procurorului, cât şi a părinţilor copilului decedat.
Zece persoane au fost reținute pe 23 octombrie, fiind bănuite într-un dosar de corupție: magistratele Liubovi Brânza, Ludmila Ouș și Galina Moscalciuc de la Curtea de Apel Chișinău, magistratele Victoria Hadârcă și Svetlana Tizu de la Judecătoria Chișinău, procurora Vera Chiranda, avocata Nadejda Agatii, medicul Vadim Scarlat, un asistent judiciar și o persoană fizică (inculpat) ale căror nume nu au fost făcute publice de procurori.