Ce avere și interese are viceprimarul Nistor Grozavu
Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au efectuat în dimineața zilei de 25 aprilie percheziții în apartamentul de 186,3 m.p. al viceprimarului Nistor Grozavu, în dosarul parcărilor cu plată din Chișinău. În ultimul document de avere, cel pentru 2015, Nistor Grozavu declară că nu deține decât un singur imobil.
În declarația de avere pentru anul 2015, accesilibă pe site-ul Autorității Naționale de Integritate, Nistor Grozavu indică un salariu de funcție la Primărie în valoare de 163 390 de lei. Drept conferențiar universitar, viceprimarul a ridicat un salariu de 69 368 de lei la Universitatea Tehnică a Moldovei și 34 392 de lei la Acadenie de Administrare Publică. Nistor Grozavu a obținut și 5 466 de le la Î.C.S.C „INCERCON” Î.S., fiind membru al Comisiei de atestare a proiectanților și verificatorilor de proiecte.
Soția sa, Maria Gozavu, este șefa Secției autorizări construcții individuale a Direcției Generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare. Aceasta a ridicat în 2015 un salariu de 111 136 de lei și pensia în valoare de 30 823 de lei.
Respectiv, familia Grozavu a avut un venit în 2015 de peste 414 mii de lei.
Viceprimarul declară că locuiește într-un apartament de 168,3 m.p. obținut în 2010 printr-ul contract de schimb. Valoarea cadastrală a imobilului este de 1 663 923 de lei. La fel în baza unui contract de schimb, Nistor Grozavu spune că a obținut în 2010 un garaj de 20,3 m.p. În martie 2016, viceprimarul conducea un Audi A8 din 2007, obținut în 2011. Viceprimarul reținut de CNA nu indică prețul automobilului.
Declarația de avere a soției viceprimarului este identică celei prezentate de Nistor Grozavu. Ambii funcționari susțin că nu au cote-părți în afaceri sau alte conturi bancare decât cele salariale.
În iunie 2016, portalul Moldova Curată a scris despre faptul că Nistor Grozavu a scăpat de sancțiuni, după ce Curtea de Apel Chișinău a anulat actul de constatare a Comisiei Naționale de Integritate (CNI) prin care s-a stabilit că funcționarul ar fi trebuit să-și declare interesul personal atunci când a semnat un certificat de urbanism obținut de un agent economic din Chișinău, bazat pe un plan semnat și de soția sa, care este specialist în cadrul secției arhitectură.
Aceeași sursă a mai scris că anterior viceprimarul Nistor Grozavu a fost verificat de CNI sub bănuiala existenței unui conflict de interese nedeclarat. În luna decembrie 2015 Comisia a adoptat încă un act prin care a constatat că Grozavu s-a aflat în conflict de interese și la 30 iulie 2015. Atunci el a semnat o autorizație de construire (nr. 207), elaborată în baza documentației de proiect, întocmită de SRL ”Vigro Proiect”, al cărei fondator unic și administrator este fiul său, Victor Grozavu. Firma, fondată în 2012, a realizat în 2014 peste 20 de proiecte în capitală.
Nistor Grozavu deține funcția de viceprimar al municipiului Chișinău din anul 2007.
În dimineața zilei de 25 aprilie, Centrul Național Anticorupție a anunțat că efectuează percheziții la domiciliul lui Nistor Grozavu, viceprimarul mun. Chișinău, dar și la alte adrese ale unor funcționari din cadrul Primăriei mun. Chișinău. Acțiunile au loc în cadrul unui dosar penal deschis anterior pentru depășirea atribuțiilor de serviciu în cazul parcărilor cu plată din Capitală. Până la acest moment au fost reținuți pentru 72 de ore administratorii a trei firme de parking care au participat la licitațiile cu privire la parcărilor cu plată.
Foto: Miroslav Rotari