Ce avere are fosta viceguvernatoare a BNM, reținută de CNA
Fostul viceguvernator al Băncii Naționale (BNM), Emma Tăbârță și doi șefi actuali de departamente ai instituției au fost reținuți în această dimineață de procurorii Anticorupție într-un dosar nou, pornit pe faptul neglijenței în serviciu, admisă în perioada 2010-2014, care ar fi condiționat spălarea a circa 20 de miliarde de dolari din Federația Rusă prin intermediul sistemului bancar din Republica Moldova.
Surse sigure au declarat pentru ZdG că în dosar ar mai fi reținuți Matei Dohotaru, directorul Departamentului supraveghere bancară și Vladimir Țurcan, director al Departamentului reglementare și autorizare,care anterior a ocupat funcția de șef al Departamentului supraveghere bancară.
Emma Tăbârţă a deținut funcţia de viceguvernatoare între 2008-2015. Ea a obţinut, la fel ca şeful său, ex-guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, în 2010, un credit preferenţial de 2 milioane de lei, cu o dobândă de doar 0,5%, de la BNM. Banii urmau a fi rambursaţi timp de 15 ani, respectiv, până în 2025. Pe lângă acest credit, pentru care Tăbârţă şi-a pus în gaj apartamentul de 123,7 m.p. din centrul Chişinăului, aceasta mai are pe numele său şi alte credite: unul de 16500 de euro (340 mii de lei), luat tot în 2010, cu o rată a dobânzii de 12,5%, şi altul de 400 mii de lei, luat în 2012, cu o rată a dobânzii de 6%. Şi soţul său, Ion Echim, are două credite: unul de 76 mii de euro, contractat în 2013, şi altul, tot din 2013, de 600 mii de lei, luat fără dobândă (!).
Pe lângă apartamentul din centrul Chişinăului, „dotat” cu garaj, Emma Tăbârţă deţine şi o casă în comuna Stăuceni, la câţiva kilometri de capitală. Imobilul este evaluat de experţii cadastrali la peste 1 milion de lei, preţul de piaţă fiind însă mult mai mare. Casa are 126 m. p. şi a fost procurată de Emma Tăbârţă în 2010, după ce, anterior, pe ea fusese pus sechestru, imobilul fiind construit de o altă persoană, în baza unui credit bancar obţinut de la Comerţbank. În 2012, în urma unui contract de donaţie, Ion Echim, soţul fostei viceguvernatoare, a devenit proprietar al unei jumătăţi din imobil. Echim, soţul Emmei Tăbârţă, este fostul adjunct al directorului general al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei, acum Consiliul Concurenţei. Între timp, acesta a plecat din cadrul instituţiei şi s-a lansat în afaceri. Conform CÎS, Ion Echim este fondatorul şi administratorul firmei „Sungrain Group”, din str. Veronica Micle 1, cu activităţi în agricultură (cultura plantelor cerealiere, a legumelor etc.). Acest SRL este, la rându-i, fondatorul altei firme, „Sungrain Agro”, cu aceleaşi activităţi. SRL-ul este administrat de un cetăţean ucrainean, Viaceslav Khimich, şi îşi are sediul într-un oficiu din str. Bernardazzi.
În luna septembrie 2014, CNI a iniţiat, din oficiu, controale în privinţa conducerii BNM. Emma Tăbârţă era suspectată că nu a declarat firma soţului. În februarie 2015 însă, CNI a clasat cauza, motivând prin faptul că soţul viceguvernatoarei a devenit fondator şi administrator de firmă în 2014, în timp ce instituţia a verificat declaraţia ei pe 2013.
Emma Tăbârţă a fost demisă din funcţie, de rând cu preşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Artur Gherman, în martie 2015, în cadrul unei şedinţe a Parlamentului, care a durat mai bine de opt ore, unde a fost audiat raportul comisiei de anchetă privind situaţia în sectorul bancar din RM, în special la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.
Centrul Național Anticorupție va oferi mai multe detalii astăzi, la ora 12:00, în cadrul unui briefing de presă.
Citiți aici și despre averile conducătorilor BNM, care dictează regulile de joc pe piaţa valutară din R. Moldova: „DRESORII” LEULUI: Afacerile, casele de lux şi creditele preferenţiale de la Banca Naţională.