Ce a decis instanța după ce avocații au solicitat revizuirea dosarului în care a fost condamnat Filat
Avocații lui Vlad Filat au cerut redeschiderea dosarului în care fostul premier a fost condamnat, în 2016, la 9 ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. Astăzi, 28 martie, instanța de judecată a respins cererea de revizuire. Judecătorii care au examinat cererea de revizuire sunt aceiași care au emis și sentința, asta deși avocații au cerut recuzarea completului de judecători.
„Decizia a fost una previzibilă, dat fiind faptul că noi din start am pus la îndoială faptul că acești judecători care eu emis sentința sunt aceiași care au examinat și cererea de revizuire. Bineînțeles că nu suntem de acord cu această decizie și o vom ataca la Curtea de Apel”, a declarat pentru Ziarul de Gardă, avocatul lui Filat, Victor Munteanu
Totodată, instanța a respins și argumentul procurorului privind depunerea cererii de revizuire peste termen, considerând că pentru cererile de revizuire în favoarea condamnatului nu sunt prevăzute termene de depunere. În termen de 15 zile, avocații vor ataca sentința la Curtea de Apel Chișinău.
Motivul pentru care avocații lui Filat cer redeschirea dosarului în care acesta a fost condamnat la 9 ani de închisoare
Vlad Filat a fost reținut pe 15 octombrie 2015, în urma unui autodenunţ al omului de afaceri Ilan Şor, în care spunea că, pe parcursul mai multor ani, i-ar fi oferit lui Filat mită în valoare de 250 de milioane USD.
După autodenunţ, procurorul general, Corneliu Gurin, a solicitat ridicarea imunităţii lui Filat. Propunerea a fost votată de 79 de deputaţi, iar ex-premierul a fost reţinut pentru 72 de ore. La 18 octombrie 2015, acesta a fost arestat pentru 30 de zile, fiind acuzat de corupere pasivă şi trafic de influenţă. Dosarul Filat, cel mai mediatizat dosar din istoria R. Moldova, a fost examinat la Judecătoria Buiucani, cu ușile închise, la solicitarea procurorului Adriana Bețișor, care a precizat că publicitatea procesului i-ar prejudicia probele într-un alt dosar pe care îl are în gestiune, și în care Filat este, la fel, vizat. În timpul examinării dosarului, mai multe ONG-uri au solicitat ca procesul să fie unul public.