Cauza penală în care fostul șef al PCCOCS Nicolae Chitoroagă este învinuit de îmbogățire ilicită, trimisă în judecată
Cauza penală în care fostul șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) Nicolae Chitoroagă este învinuit de îmbogățire ilicită, a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupție.
Potrivit rechizitoriului întocmit de către procurorii anticorupție, „în perioada 2014-2019, când acesta deținând funcția de procuror, prin intermediul unor persoane cu grad de rudenie dar și a unei persoane juridice, în condiții dubioase și cu mijloace bănești proveniența cărora nu poate fi justificată și nu aveau cum să fie obținuți pe cale licită, a obținut în proprietate bunuri imobile, pe care le deține în continuare, a căror valoare este de 6 468 931, 55 lei, care depășește substanțial mijloacele dobândite de el, în situația în care potrivit declarațiilor cu privire la venit și proprietate, la fel, a declarațiilor de avere și interese personale, el și membrii familiei sale, pe perioada anilor 2014 până în 2019, au obținut venturi în sumă totală de 2 248 658, 56 lei, iar veniturile rămase în rezultatul scăderii cheltuielilor efectuate, pentru perioada menționată, constituie doar 620 972, 92 lei”.
Conform Procuraturii Anticorupție (PA), actualmente, pe bunurile deținute contrar prevederilor legale este aplicată măsura asiguratorie – sechestrul, pentru o eventuală confiscare specială.
Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunţarea unei decizii definitive şi irevocabile de judecată.
Nicolae Chitoroagă a fost reținut pe 21 noiembrie 2019 fiind învinuit de îmbogățire ilicită. Urmărirea penală a început la începutul lunii octombrie 2019, în urma unor investigații jurnalistice. Acesta, împreună cu nașul său, s-a aflat în arest preventiv până la 6 decembrie 2019. Atunci a expirat arestul pe un termen de 15 zile, iar acuzatorii nu au solicitat prelungirea acestuia.
Potrivit materialelor procesului penal, pe teritoriul unei localități din raionul Ungheni, este amplasat un bazin acvatic cu suprafața de aproximativ 37 hectare, ce aparține unei SRL, fondatorii căreia fiind fratele și nașul de cununie al fostului procuror, însă, conform martorilor, în spatele afacerii ar sta ultimul.
Mai mult decât atât, în cadrul procesului penal a fost stabilit faptul că Tudor Bodrug, nașul de cununiel al lui Chitoroagă, cât și SRL-ul ce-i aparține, au devenit proprietari la mai multe terenuri din preajma bazinului, asupra unora din ele în condiții dubioase.
- CITEȘTE ȘI: UPDATE/ Motivele pentru care a fost reținut Nicolae Chitoroagă, fostul șef al PCCOCS
- Un an de la reținerea lui Nicolae Chitoroagă, fostul șef al PCCOCS. Iată la ce etapă se află dosarul acestuia
Pe 27 iulie 2019, pe portalul Anticoruptie.md a fost publicată ancheta „Afacerea camuflată a procurorului Chitoroagă de lângă pădurea de la Năpădeni”. Portalul a scris că Nicolae Chitoroagă deține o afacere în piscicultură pe teritoriul satului Năpădeni, raionul Ungheni. Afacerea a fost înregistrată pe numele fratelui și a nașului său de cununie și nu a fost declarată de procuror. Omul legii ar fi preluat afacerea, în 2005, printr-o schemă frauduloasă de la frații Mardari din satul Năpădeni. Cazul a fost sesizat pe Harta Corupției de către Nicolae Mardari. Omul susține că a fost înșelat de procuror și rudele acestuia.
Nicolae Chitoroagă, șeful Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) în perioada guvernării Partidului Democrat din Moldova (PDM), a plecat din funcție după schimbarea guvernării. Chitoroagă și-a dat demisia din funcția de procuror-șef la sfârșitul lunii iunie 2020, fiind transferat în funcția de procuror în cadrul Procuraturii Chișinău. La scurt timp, însă, Chitoroagă a depus cerere de concediu.