Casa părintească a lui Dorin Chirtoacă, pusă sub sechestru
Instanța a pus sechestru pe casa părintească, dar și pe ale bunuri imobile ale fostului primar de Chișinău. Anunțul a fost făcut de Dorin Chirtoacă, care a scris pe pagina sa de Facebook că sechestrul a fost pus pe 24 ianuarie curent, în cadrul dosarului penal deschis pentru trafic de influență în 2015.
„Casa părintească de la Colonița a fost construită de bunici în 1936, pe vremea României Mari, iar astăzi este catalogată drept … bun infracțional. Conform logicii voastre infecte, această casă și celelalte bunuri urmează a fi confiscate pentru că la rândul meu am soluționat problema spațiului locativ pentru procurori, judecători și polițiști, problema nu de mine – ci de stat, de Parlament, Guvern?! Bravo! Și pe cale infracțională am dobândit casa, dacă ea este din 1936 și a fost moștenită?”, a scris Chirtoacă.
În încheierea din 24 ianuarie a Judecătoriei Chișinău se precizează că este autorizată „aplicarea sechestrului în scopul reparării prejudiciului cauzat de infracțiune, pentru a asigura o eventuală confiscare specială sau confiscare extinsă, asupra bunurilor care aparțin cu drept de proprietate în calitate de beneficiar efectiv învinuitului Chirtoacă Dorin”.
Dorin Chirtoacă este acuzat, în cel de-al doilea dosar, că ar fi prejudiciat bugetul municipal cu peste 66 de milioane de lei, după ce în loc să execute hotărârile instanțelor de a asigura cu spațiu locativ mai multe persoane și familiile acestora, în ultimii șase ani ar fi încheiat 81 de tranzacții de împăcare și ar fi achitat din banii municipali costul mediu al apartamentelor de diferite dimensiuni, în funcție de componența familiilor.
Acțiunile primarului vin în contradicție cu hotărârile instanţelor de judecată, susținea anterior Centrul Național Anticorupție (CNA), deoarece Consiliul Municipal Chișinău „era obligat să acorde persoanelor şi familiilor acestora spaţiu locativ cu drept de folosinţă şi nicidecum să acorde mijloace financiare pentru procurarea spaţiului locativ în proprietate privată” prin semnarea proceselor-verbale de consemnare a condiţiilor tranzacţiilor de împăcare între primar, creditori și executorii judecătorești.