Candidată la funcția de judecătoare la CSJ, cu salariu lunar de puțin peste o mie de lei, dar cu economii de 280 de mii de lei: CSM a constatat nepromovarea evaluării integrității
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat în ședința de marți, 4 iunie, cu 8 voturi „pentru”, raportul cu privire la evaluarea candidatei la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) Rodica Chirtoacă și a constatat nepromovarea evaluării.
Comisia de Vetting a aprobat, la 14 mai, raportul de evaluare a candidatei la funcția de judecătoare a CSJ Rodica Chirtoacă.
Candidata nu a deținut funcții publice până în prezent, astfel că nu a fost obligată anterior să depună declarații de avere și interese personale.
Chirtoacă exercită profesia de avocată din 2008. Comisia Vetting a formulat 4 dubii în privința ei: o sumă de 72 de mii de lei economii în numerar la sfârșitul anului 2016, sursele mijloacelor bănești utilizate pentru rambursarea unui credit ipotecar, cheltuieli de consum și avere inexplicabilă.
În cadrul ședinței, Chirtoacă a explicat că a adunat 280 de mii de lei după ce a muncii în perioada 2001-2010, în calitate de jurist, în cadrul unor companii care se aflau în insolvabilitate. Aceasta a spus că ar fi primit sume în plus de bani, „o remunerație suplimentară”, pentru alte roluri pe care le-a ocupat.
Creditorii companiilor în care a fost angajată ar fi fost Ministerul Finanțelor, Fondul Social și Serviciul Fiscal de Stat.
„În raportul Comisie de Vetting este descris că pe parcursul a 10 ani, în perioada 2001-2011, ați avut un venit net de 152 782 de lei. În medie, subiectul ar fi primit 15 272 de lei anual, adică 1 273 de lei lunar”, a menționat membrul CSM Ion Guzun.
Chirtoacă a explicat Consiliului că acela era salariul său de bază, iar restul banilor primiți ar fi fost parte a „cheltuielilor de procedură”.
„Nu considerați că aceste sume pe care le primeați, și din ele nu se achitau impozite, erau la limita legalității poate? (…) Cu ce titlu ați primit aceste plăți?”, a fost întrebată candidata de către Aliona Miron.
Aceasta a spus că sumele primite ar fi „onorariu”.
Candidata a mai fost întrebată de ce a contractat un credit ipotecar mai mare decât ar fi avut nevoie, fapt care ar fi obligat-o să plătească suplimentar 94 de mii de lei în plus.
„Suma de 280 de mii de lei era deținută de mine în euro. În acea perioadă, în 2014, cursul valutar era de 17.5 lei. În 2015-2016, cursul euro era 22 de lei. Pentru mine era convenabil să efectuez schimbul valutar în 2015, când a început să crească cursul valutar”, a spus avocata.
Până în prezent, din cele 19 rapoarte ale Comisiei de evaluare externă recepționate, CSM a constatat promovarea evaluării în 11, în 4 s-a constatat nepromovarea evaluării de către candidați, iar examinarea a două rapoarte a fost amânată.