Când și cum va fi ales noul președinte al CSP
Noii membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) se vor convoca în prima ședință la începutul lunii ianuarie 2024. Pe agenda întrunirii a fost inclus un singur subiect – proceduri administrative aferent primei ședințe a Consiliului Superior al Procurorilor.
Astfel, conform Regulamentului CSP, chestiunea cu privire la alegerea președintelui Consiliului se include la prima ședință după apariția vacanței funcției. Președintele este ales dintre membrii Consiliului aleși din rândul procurorilor, prin vot secret. Mandatul președintelui este de 4 ani, însă poate înceta înainte de termen.
Ședința de alegere a președintelui Consiliului este prezidată de decanul de vârstă din rândul membrilor Consiliului care nu candidează la funcția de președinte.
Membrii Consiliului care doresc să candideze la funcția de președinte, cel târziu în ziua premergătoare zilei ședinței Consiliului, trebuie să depună la aparatul Consiliului documentele necesare.
Candidații vor fi înscriși în buletinul de vot în ordine alfabetică. În cadrul ședinței la care are loc alegerea președintelui Consiliului, fiecărui candidat i se oferă timp egal pentru prezentarea viziunii sale asupra activității în calitate de președinte al Consiliului.
Totodată, Regulamentul prevede că se consideră ales în calitate de președinte candidatul care a acumulat mai mult de jumătate din voturile membrilor Consiliului în funcţie. Dacă nici un candidat nu a acumulat numărul necesar de voturi, se organizează turul doi între candidații care au acumulat cel mai mare număr de voturi în turul întâi. Dacă în turul doi nici un candidat nu a acumulat numărul necesar de voturi, se organizează turul trei al scrutinului între acei doi candidați. Dacă în turul trei nici un candidat nu a acumulat numărul necesar de voturi, procedura de alegere se reia de la început.
Cei cinci membri ai CSP au fost aleși vineri, 22 decembrie, de către Adunarea Generală a Procurorilor din rândul procurorilor în funcție. Astfel, în noul Consiliul Superior al Procuraturii au intrat: din rândul procurorilor Procuraturii Generale (PG) – Dumitru Obadă, din partea din partea procuraturilor teritoriale și a celor specializate – Aliona Nesterov, Eduard Panea, Elena Roșior și Olesea Vîrlan.
Iuri Lealin și Mariana Cherpec vor avea calitatea de membri supleanți.
Pentru o funcție de membru din rândul procurorilor Procuraturii Generale (PG), acuzatorii de stat au votat astfel:
- Dumitru Obadă – 413 voturi
- Iuri Lealin – 49 de voturi
Iar pentru cele patru scaune de membru din partea procuraturilor teritoriale și a celor specializate, votul de încredere a fost oferit astfel:
- Aliona Nesterov – 364 de voturi
- Eduard Panea -356 de voturi
- Elena Roșior – 300 de voturi
- Olesea Vîrlan – 257 de voturi
- Mariana Cherpec – 226 de voturi
Conform noii legislații, CSP va fi compus din 10 membri, iar președintele CSM, ministrul Justiției și Avocatul Poporului nu vor mai face parte din componența Consiliului.
Patru membri ai CSP sunt aleși prin concurs din rândul societății civile, după cum urmează: unul – de către preşedintele țării, unul – de către Parlament, unul – de către Guvern şi unul – de către Academia de Ştiinţe a Moldovei. O singură candidată din partea societății civile, a Academiei, s-a înscris în concurs și a promovat evaluarea integrității financiare și etice.
Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (inclusiv interimar) este membru de drept în CSP. Avocatul Poporului și procurorul general încetează a fi membri de drept în Consiliul Superior al Procurorilor începând cu 1 ianuarie 2024, iar ministrul Justiției încetează a fi membru de drept în Consiliul Superior al Procurorilor începând cu 1 ianuarie 2026.
Angela Motuzoc a fost aleasă în luna ianuarie 2018 în funcția de președintă a CSP. Angela Motuzoc a ajuns membru al CSP după ce la Adunarea Generală a Procurorilor din 17 noiembrie 2017 pentru candidatura acesteia și-au dat votul 331 de procurori. Cu o zi mai devreme, la 16 noiembrie, Motuzoc a câştigat concursul pentru suplinirea funcţiei de adjunct al procurorului-şef al Procuraturii Chişinău. Din 2001 până în 2009, Motuzoc a fost procuroră în cadrul acestei instituţii, iar în 2009-2012 a fost în concediu pentru îngrijirea copilului.
Motuzoc a primit pentru funcția de președintă a organului de autoadministrare, pe parcursul anului 2022, un salariu lunar brut de aproape 37 de mii de lei.
Cu o zi înainte de Adunare, Guvernul a aprobat cererea de demisie a lui Dumitru Obadă din funcția de agent guvernamental al R. Moldova în fața Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO). Dumitru Obadă activează în organele procuraturii din anul 2011. În prezent, el deține funcția de agent guvernamental al R. Moldova în fața CtEDO. Dumitru Obadă a fost audiat de Comisia Pre-Vetting pe 21 aprilie 2023, iar la începutul lunii mai, Comisia Pre-Vetting a anunțat că procurorul a promovat evaluarea, întrunind „criteriile de integritate etică și financiară”.
Iuri Lealin activează în organele procuraturii din 2009. În prezent, este procuror în Secția reprezentare în procedurile non-penale și implementare CtEDO din cadrul Direcției judiciare a Procuraturii Generale (PG). El a activat în calitate de procuror la Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Ciocana, din 2012 până în 2016. Candidatul la funcția de membru în CSP a fost audiat de Comisia Pre-Vetting la sfârșitul lunii aprilie. Pe 30 iunie 2023, Comisia Pre-Vetting a anunțat că a finalizat evaluarea în privința lui Iuri Lealin, menționând că acesta „corespunde criteriilor de integritate și promovează evaluarea”.
Aliona Nesterov şi-a început cariera în 2011, la Procuratura sectorului Ciocana al municipiului Chișinău. Din 2015 până în 2017, procurora s-a aflat în concediu pentru îngrijirea copilului. Din 2016 până în 2020, candidata a deținut funcția de procuroră în cadrul Procuraturii mun. Chișinău. În septembrie 2022, Aliona Nesterov a fost numită adjunctă interimară a procurorului șef al Procuraturii Anticorupție (PA), iar din ianuarie 2023 este adjunctă a procurorului general interimar.
Elena Roșior activează în organele procuraturii din august 1999. Pe 28 iunie 2022, ea a fost numită în funcția de adjunctă a procurorului șef al Procuraturii raionului Anenii Noi pentru un mandat de cinci ani, funcție pe care o deține și în prezent. Comisia Pre-Vetting a anunțat la mijlocul lunii mai despre audierea Elenei Roșior, candidată la funcția de membru al CSP. Pe 30 iunie 2023, Comisia a informat că procurora „corespunde criteriilor de integritate și promovează evaluarea”.
Olesea Vîrlan deține funcția de adjunctă interimară a procurorului șef al Procuraturii raionului Ialoveni din 22 septembrie 2022. Anterior, ea a activat în cadrul Procuraturii raionului Rezina. Comisia Pre-Vetting a anunțat pe 25 mai că Olesea Vîrlan, candidată la funcția de membră în CSP, a fost audiată. Pe 30 iunie 2023, reprezentanții Comisiei au informat că procurora „corespunde criteriilor de integritate și promovează evaluarea”.
Mariana Cherpec a fost numită în 2010 în funcția de procuroră la Procuratura sectorului Centru, municipiul Chișinău. Din iulie 2019 până în februarie 2023 a activat în funcția de procuroră responsabilă de comunicarea cu mass-media în cadrul Procuraturii Generale. În prezent, este procuroră în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, oficiul principal.
Eduard Panea a fost numit în octombrie 2007 în funcția de procuror în cadrul Procuraturii raionului Cantemir. Între anii 2013 și 2016, acesta a activat în funcția de adjunct al procurorului raionului Cantemir. Între anii 2016 și 2021, Panea a activat în funcția de procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție. Din mai 2021 ocupă funcția de procuror șef al Procuraturii raionului Leova.
Ziarul de Gardă a analizat deciziile Comisiei Pre-Vetting, emise în privința celor opt candidați la funcția de membru în CSP care au trecut evaluarea și a prezentat cele mai relevante informații: