Cadrul normativ ce vizează activitatea CNA va fi modificat: unul dintre criteriile pentru demiterea directorului Centrului, exclus din lege
Un proiect de lege care prevede modificarea cadrului normativ ce vizează activitatea Centrului Național Anticorupție (CNA) a fost examinat la ședința de miercuri, 17 ianuarie, a Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică și va fi propus spre adoptare în plenul Parlamentului.
Documentul a fost elaborat de Centrul Național Anticorupție în contextul modificărilor legislative efectuate în alte acte normative și ținând cont de politicile naționale în domeniul anticorupție, conform unui comunicat de presă emis de Legislativ.
Printre prevederile proiectului figurează completarea atribuțiilor directorului CNA cu competența de a asigura cultivarea „climatului de integritate instituțională”. Totodată, sunt expuse propuneri cu scopul de a exclude motivele ambigue de încetare a mandatului de director al instituției.
„Dispozițiile art. 8 alin. (7) lit. j) prevăd că mandatul directorului încetează în caz de – revocare. Iar alin.(9) prevede posibilitatea revocării din funcţie a directorului Centrului din cauza necorespunderii cu cerinţele de numire în funcţie. Acest motiv ar putea face obiectul unei examinări și discuții atente deoarece, în opinia experților, acesta este neclar și poate pune în pericol procedurile corecte de concediere. Ar trebui luată în considerare inițiativa privind modificarea Legii, pentru a abroga acest motiv ambiguu sau pentru a clarifica criteriile de aplicare ale acestuia. Prin urmare, textul „necorespunderii cu cerinţele de numire în funcţie” se propune a fi exclus din cuprinsul legii”.
Inițiativa legislativă mai prevede măsuri de stimulare a angajaților CNA, prin asigurarea stabilirii și achitării indemnizației unice până la data eliberării din serviciu. De asemenea, se mai propune ca ofițerii anticorupție și ai subdiviziunilor specializate, identitatea cărora constituie secret de stat și care realizează activitate specială de investigație în condiții de risc sporit de viață și sănătate să beneficieze de înlesnirile la vechimea în muncă specială, care acordă dreptul la pensie.
„Propunem substituirea sintagmei „Subdiviziunii specializate cu risc sporit pentru viață și sănătate” cu sintagma „subdiviziunii cu destinație specială”. Astfel, pentru aceste categorii de angajați să se includă în vechimea în muncă specială care acordă dreptul la pensie perioada de serviciu în cadrul Centrului care să se calculeze de la coeficientul 1 la 1,5”, se arată în proiect.
În cadrul ședinței de miercuri, membrii Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică au mai aprobat raportul pentru un proiect de lege, care prevede includerea Centrului Național Anticorupție în sistemul organelor securității statului.