Avocatul lui Filat, despre motivul pentru care nu mai sunt programate ședințe de judecată în cel de-al doilea dosar
Au trecut deja patru luni de când cel de-al doilea dosar în care este vizat fostul premier Vlad Filat a ajuns pe masa judecătorilor. În acest răstimp, apărarea a înaintat mai multe solicitări, printre care și o cerere de sesizare a Curții Constituționale (CC). În situația în care Judecătoria Chișinău a respins însă solicitarea apărării, iar avocații lui Filat au depus recurs la Curtea de Apel (CA), examinarea dosarului fostului premier este amânată din luna aprilie.
Ultima ședință din dosar a avut loc în aprilie, iar avocații lui Filat au declarat că au depus recurs la Curtea de Apel Chișinău împotriva încheierii Judecătoriei Chișinău prin care a fost respinsă solicitarea de a sesiza Curtea Constituțională. Astfel, deși la începutul lunii mai a fost programată o nouă ședință în dosar, aceasta nu a avut loc pe motiv că CA Chișinău nu a examinat încă recursul, iar pe site-ul portalurilor de instanță nu a mai fost programată ulterior o altă ședință.
Pentru că nu se cunoaște când va avea loc următoarea ședință, l-am contactat pe avocatului fostului premier pentru a afla care este motivul amânării examinării dosarului. Victor Munteanu ne-a informat însă că ședințele vor fi programate după ce CA Chișinău va examina recursul apărării.
Deși dosarul se află deja de patru luni pe masa magistraților, aceștia nu au purces încă la examinarea lui propriu-zisă. Avocatul lui Filat susține însă că aceasta nu este o tergiversarea a procesului.
„Această noțiune de examinare a cauzei în termeni rezonabili este un drept prevăzut al omului. Nu este vorba de tergiversare, or domnul Filat a spus că nu se grăbește. Este mai important ca o cauză să fie examinată corect. Dacă e nevoie să fie dată interpretarea de către Curtea Constituțională, atunci acest lucru prevalează asupra examinării în grabă a acestui dosar”, susține avocatul Victor Munteanu.
Avocaților lui Filat au cerut anterior să fie verificată constituționalitatea articolului 40, aliniatele 1 și 3, Cod de Procedură penală, care se referă la „competența teritorială în materie penală” și la instanța competentă să examineze un dosar. Mai exact, apărarea a invocat faptul că, în rechizitoriu, nu a fost stabilit locul comiterii infracțiunii incriminate acestuia, deci, nu ar fi clar de ce dosarul trebuie să fie examinat la Judecătoria Chișinău. Totodată, aceștia au făcut referire la norme constituționale care ar fi în contradicție cu acel articol din Cod și care ar încălca prezumția nevinovăției.
Potrivit Procuraturii Anticorupție, Vladimir Filat este învinuit de săvârşirea infracţiunii de spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Fostul premier ar fi încheiat un contract de asistență în campania electorală pentru un partid politic la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, fostul premier ar fi achitat către compania nerezidentă, suma totală de 12 847 902 lei, efectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii.
Fostul premier se află după gratii de 3 ani și jumătate, fiind condamnat într-un alt dosar pentru corupere pasivă și trafic de influență în urma unui autodenunț depus de Ilan Șor.