Avocatul Ion Moraru, vizat în mai multe articole ale ZdG, condamnat la 3 ani de închisoare de magistrații CSJ pentru trafic de influență
Avocatul Ion Moraru a fost condamnat la 3 ani de închisoare de magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) pentru trafic de influență. Joi, 2 februarie, CSJ a pronunțat o decizie irevocabilă într-o cauză penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție (PA), ce vizează „acțiunile avocatului care a pretins și primit bani pentru a influența persoanele publice din cadrul Procuraturii Cimișlia şi a Judecătoriei Cimișlia, personal cât și prin intermediul soției sale care exercita funcția de judecător, în vederea obținerii unei soluții pozitive”.
Conform sentinței, de către organul de urmărire penală, avocatul a fost învinuit de trafic de influență, precum că, în perioada de timp februarie 2014 – martie 2015, a pretins și a primit bani în cuantum de 10 000 euro pentru a influența persoanele publice din cadrul Procuraturii Cimișlia şi a Judecătoriei Cimișlia în vederea obținerii unei soluții pozitive pe o cauza penală.
„Pe 24 martie 2015, avocatul a primit suma de 10 000 euro în vederea realizării influenței promise anterior, iar în vederea camuflării intențiilor sale criminale şi acordării unui aspect legal a acțiunilor sale, a înmânat un presupus contract de asistenta juridică fără a elibera o copie şi fără a elibera un bon de plată din chitanțiere, acțiuni care se execută imediat, fapt care atestă suplimentar fictivitatea acestor acțiuni.
Prin sentința Judecătoriei Centru din 22 septembrie 2016, avocatul a fost achitat pe motiv că, faptele acestuia nu întrunesc elementele infracțiunilor incriminate. Procurorul a contestat cu apel sentința. Prin decizia Colegiului penal al Curții de Apel Bălți din 21 noiembrie 2018, apelul procurorului a fost admis, și avocatul a fost recunoscut vinovat de săvârșirea infracțiunii și i s-a stabilit pedeapsa sub formă de 4 ani închisoare. În baza art. 90 Cod penal, executarea pedepsei închisorii s-a suspendat condiționat pe o perioadă de probațiune de 2 ani. Procurorul a declarat recurs, solicitând casarea parțială a deciziei instanței de apel, doar în partea aplicării art. 90 Cod penal, cu condamnarea inculpatului la pedeapsa închisorii de 4 ani cu executare în penitenciar de tip semiînchis”, anunță PA printr-un comunicat.
Prin decizia CSJ din 2 februarie 2023, avocatul a fost condamnat de trafic de influență în baza art. 326 alin. (3) lit. a) Cod penal, la pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 3 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis.
În decizia finală, CSJ a remarcat: „Analizând condițiile în care poate fi acordată suspendarea executării pedepsei, rezultă că aceasta nu este un drept al inculpatului, ci o facultate a instanței de judecată, care este liberă să aprecieze dacă este sau nu cazul să o acorde”.
Conform P, avocatul a săvârșit o „infracțiune ce prezintă un pericol social sporit, manifestat în mod special prin discreditarea și compromiterea activității autorităților statului, a puterii, dar și a serviciilor publice”. Mai mult, persoanele care comit infracțiuni de corupție au calitatea de subiect special și sunt persoane supuse unei responsabilități specifice în raport cu alți infractori.
Anterior, de către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, Ion Moraru a fost recunoscut vinovat de săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 190 alin. (5) Cod Penal și condamnat la 8 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip semiînchis precum și o pedeapsă complementară obligatorie sub forma de privarea de dreptul de a desfășura activitate de avocat și sau activitate legată de gestionarea sau administrare bunurilor materiale pe un termen de 5 ani.
În prezent, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, se află spre examinarea o cauză penală în cadrul căreia avocatul este învinuit pe 8 capete de acuzare pe fapte similare.
În octombrie 2015, ZdG scria că Ion Moraru a mai fost reţinut anterior de oamenii legii, în flagrant, cu mită, însă de fiecare dată a scăpat nepedepsit. Totodată, de cel puţin două ori, acestuia i-a fost retrasă licenţa de avocat, pe care apărătorul şi-a recuperat-o în acea perioadă prin intermediul instanţelor de judecată. Pe 24 noiembrie 2014, Comisia pentru Etică şi Disciplină din cadrul Uniunii Avocaţilor a decis, încă o dată, să-i retragă acestuia licenţa. Moraru a atacat însă hotărârea la Judecătoria sectorul Râşcani care a decis, pe perioada examinării cazului în fond, să suspende decizia de retragere a licenţei emisă pe numele avocatului.