Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Avocații lui Platon oferă detalii…

Avocații lui Platon oferă detalii despre adresarea la CtEDO și pornirea urmăririi penale în Ucraina

Omul de afaceri Veaceslav Platon a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) în care reclamă încălcarea dreptului la un proces echitabil în dosarul în care a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani.

Cererea a fost depusă la 21 iunie și conține o anexă de circa cinci mii de filecare descrie cu lux de amănunte „violările drepturilor omului în cauza sa”, au anunțat avocații Eduard Rudeanco și Valeriu Pleșca în cadrul unei conferințe de presă

„A fost invocată lipsa unui proces echitabil, în speță prin ședințe care nu au fost publice, prin secretizarea acestora, prin judecarea de către o instanță care nu este imparțială și independentă, prin manipularea dosarului, prin tortura și aducerea în mod umilitor a lui Veaceslav Platon în ședința de judecată, doar ca să fie înlăturat din proces, nedorința instanței de a-l audia în prima instanță și în instanța de apel la fel, nedorința instanței de a-l, admite să participe la audierea martorilor apărării și acuzării, nedorința de a accepta martorii propuși de Veaceslav Platon și limitarea la un număr de patru martori din cei 48 propuși de a fi audiați și, până la urmă, audierea acestora în prezența avocatului dlui Ilan Șor, presiunea exercitată asupra apărării, nedorința de a-l accepta la cercetarea tuturor celorlalte probe, respingerea tuturor probelor apărării, neacceptarea lui Veaceslav Platon ce a lua cunoștință, cel puțin, cu materialele deja cercetate în instanțele de judecată în lipsa dânsului etc.”, a declarat Valeriu Pleșca, unul dintre avocații lui Veaceslav Platon.

Acesta susține că în cerere a fost invocată și obstrucționarea de către autoritățile naționale a dreptului de a sesiza Curtea, prin limitarea și interzicerea totală a acestuia la întrevederi cu avocații. Potrivit apărătorului Valeriu Pleșca, între 6 februarie – 17 iunie 2019, avocații nu au avut posibilitatea de a se întâlni cu clientul lor, acesta fiind deținut în Penitenciarul nr. 13.

Este cea de-a cincea adresare a lui Veaceslav Platon la instanța europeană.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, avocații au anunțat despre demararea de către autoritățile din Ucraina a urmăririi penale pe faptul extrădării în 2016 a lui Veaceslav Platon în R. Moldova.

Publicitate

Potrivit avocaților, urmărirea penală a fost demarată de Biroul de Stat de Investigații al Ucrainei în baza unei plângeri depuse de Veaceslav Platon, în care invocă implicarea ex-președintelui ucrainean Petro Poroșenko, a procurorului general al Ucrainei Iurii Luțenko, a șefului Serviciului de Securitate Vasilie Grițak și a ex-președintelui PDM, Vladimir Plahotniuc.

Avocatul Eduard Rudenco afirmă că în cazul lui Platon este vorba despre o „răpire banală” și „extrădare criminală”, care ar fi fost organizată de Vlad Plahotniuc și „prietenul său Poroșenko”.

În plângerea penală, Platon indică mai multe încălcări de procedură și invocă faptul că ar fi fost lipsit de dreptul de a contesta decizia de extrădare, că înlăturarea fizică s-a produs în lipsa apărătorilor și că a fost transportat cu un avion privat.

Apărătorii susțin că în cazul în care instanțele din țara vecină vor stabili că procedura de extrădare a fost una ilegală, sentințele din R. Moldova pe numele lui Platon ar putea fi anulate, iar Ucraina va solicita extrădarea acestuia.

Avocații susțin că Veaceslav Platon este gata să colaboreze cu Comisia de anchetă creată de Parlament pentru investigarea „furtului miliardului” și să prezinte probele relevante referitor la circumstanțele cunoscute de el care se referă la frauda bancară.

Îți mulțumim pentru că citești ZdG!

Echipa noastră muncește zilnic ca să publice cele mai relevante informații despre corupție, justiție, democrație, dezvoltare și despre oamenii care schimbă Moldova în bine. 

În luna noiembrie, ZdG a elaborat și a publicat 1254 texte pe site (inclusiv 357 în limba rusă), majoritatea știri, dar și reportaje, investigații, editoriale, texte explicative, videouri, quiz-uri etc. 

Conform Google Analytics, site-ul www.zdg.md a fost accesat în luna noiembrie de 529,858 utilizatori, care au citit orice material au dorit absolut gratuit.

Dacă cei 529,858 de vizitatori ne-ar oferi măcar un leu lunar, redacția ar avea o susținere durabilă, dar știm că nu toți au posibilitatea să plătească pentru informații.

Oferim în continuare informații gratuite tuturor, dar apelăm la echitate. Instituim un abonament deschis lunar de 50 de lei. Transferă doar cei care cred că jurnalismul nu se face pe degeaba, astfel comunitatea ZdG va avea ce să citească luna viitoare. Puteți plăti aici.

Dacă doriți să cunoașteți cât costă și cine plătește ZdG — vedeți sursele de finanțare ale ZdG

Publicitate1