Principală  —  IMPORTANTE   —   Avocații deputatului fugar Ilan Șor,…

Avocații deputatului fugar Ilan Șor, amendați de magistrații Curții de Apel Chișinău pentru „tergiversarea intenționată a ședințelor de judecată”. A fost desemnat un avocat din oficiu

Ilan Șor

Avocații lui Ilan Șor, deputatul fugar condamnat în 2017 la închisoare pentru escrocherie și dat în căutare internațională, au fost amendați cu 1500 de lei de magistrații Curții de Apel Chișinău pentru „tergiversarea intenționată a ședințelor de judecată”. Magistrații au desemnat un avocat din oficiu pentru a-l reprezenta pe Șor în instanță.

Procuratura Anticorupție (PA) informează că, în cadrul ședinței de judecată din data de 16 decembrie, care a avut loc la Curtea de Apel Chișinău, avocații lui Ilan Șor au depus trei cereri de amânare a ședinței pe motive de implicare în alte ședințe și stare de sănătate.

Conform PA, acuzatorul de stat analizând motivele invocate de către apărători a solicitat instanței aplicarea amenzilor în privința avocaților pentru „lipsa fără just temei de la ședință și informarea Uniunii Avocaților cu privire la tergiversarea intenționată a ședințelor”. Acuzatorul a solicitat și citarea în ședință a avocatului desemnat din oficiu.

În rezultat, cererile acuzatorului au fost admise, fiindu-le aplicate avocaților măsură coercitivă – amendă a câte 30 unități contravenționale ceea ce constituie 1500 lei, precum și anunțarea avocatului din oficiu, cu obligarea ultimului de a lua cunoștință cu materialele ale cauzei până la următoarea ședință.

„Atragem atenția că, ședințele anterioare din data de 02 noiembrie 2022, 21 noiembrie 2022, 23 noiembrie 2022, 07 decembrie 2022 și 14 decembrie 2022, de asemenea, au fost amânate în baza cererilor avocaților lui Ilan Șor. În acest sens constatându-se tergiversarea intenționată a examinării cauzei din partea ultimilor.

Totodată, menționăm că, în ședința din 28 octombrie 2022, partea acuzării și-a susținut apelul pe dosar și a finalizat invocarea probelor în susținerea acuzării. În aceeași ședință, instanța a admis cererea avocaților privind ridicarea excepției de neconstituționalitate și a sesizat Curtea Constituțională. La moment, cauza se află la etapa susținerii apelului din partea apărării, avocații continuând să depună cereri de amânare. Următoarele ședințe au fost fixate pentru data de 18 și 20 ianuarie 2023”, menționează PA.

Pe 20 august 2021, după 10 tentative eșuate, magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au admis cererea înaintată de către avocatul Denis Calaida și au dispus strămutarea judecării cauzei penale de la Curtea de Apel (CA) Cahul la Curtea de Apel (CA) Chișinău în privința lui Ilan Șor, deputatul condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. Detalii aici

Dosarul Șor a fost repartizat spre examinare magistraților Stelian Teleuca, Oxana Robu și Ion Bulhac. Ion Bulhac a fost numit judecător-raportor pe caz, iar prima ședință în acest dosar a avut loc pe 13 septembrie 2021 la CA Chișinău. Detalii aici

Pe 12 iunie 2019, Șor susținea o ultimă conferință de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca Partidul Democrat din Moldova să cedeze puterea și să treacă în opoziție. Ulterior, pe 30 iulie 2019, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că Ilan Șor a părăsit ilegal R. Moldova și a fost dat în căutare națională și internațională. 

În luna iunie 2022, ZdG a scris că s-au împlinit trei ani de când Ilan Șor, deputatul Partidului Politic „Șor”, cercetat în dosarul „frauda bancară”, a părăsit R. Moldova. În această perioadă, Șor, rămas fără imunitate parlamentară pentru a doua oară în luna mai curent, a apărut în numeroase video-uri, postate pe pagina sa de Facebook, în care a lansat mai multe atacuri la adresa partidului de guvernământ și a președintei R. Moldova, Maia Sandu. Deși este deputat, Șor nu a participat la nicio ședință convocată de Parlament.

În dosarul „frauda bancară”, Șor este învinuit pe 9 capete de acuzare.

Într-un răspuns oferit pentru ZdG în iunie 2022 de către PA, Procuratura a declarat că în privința lui Ilan Șor, în cadrul cauzei penale „frauda bancară”, aflată pe rolul CA, au fost dispuse investigații în vederea căutării lui atât pe teritoriul R. Moldova, cât și peste hotare. Totodată, în privința acestuia au fost demarate procedurile de extrădare în cauza penală respectivă, toate actele necesare fiind transmise de către Ministerul Justiției al R. Moldova în adresa autorităților competente din Israel.

Anterior, jurnaliștii de la „CU SENS” au identificat vila de lux din Israel în care deputatul Ilan Șor a trăit în ultimii trei ani.

În ultimele luni, echipa „CU SENS” a analizat sute de fotografii și filmulețe postate pe rețelele de socializare de familia deputatului penal Ilan Șor, tot el – liderul Partidului „Șor”. Majoritatea imaginilor sunt făcute astfel încât să nu trădeze locul aflării, ținut în mare taină, de altfel. Totuși, jurnaliștii au surprins câteva detalii care, puse cap la cap, au ajutat la identificarea vilei de lux din Israel în care politicianul și-a găsit refugiul în ultimii trei ani.