Avertismentul emis de procurorul general pentru juriștii care „s-au înregimentat” alături de Șor: „Dincolo de goana după onorarii, mai este și onestitatea noastră de a ne privi în ochi”
Procurorul general al R. Moldova, Ion Munteanu, a făcut luni, 28 octombrie, un apel către juriștii din țară care „s-au înregimentat în desfășurarea schemelor criminale” coordonate de condamnatul fugar Ilan Șor.
„Să se gândească la etica profesională și la demnitate. Comunitatea juriștilor nu este chiar atât de mare în această țară. Dincolo de goana după onorarii, mai este și onestitatea noastră de a ne privi în ochi. De partea cui sunteți? Or, această rețea criminală nu ajungea la asemenea dimensiuni fără consultarea și suportul experților juriști rău intenționați, persoane care anterior au activat în calitate de polițiști, judecători, procurori sau avocați. Foști sau actuali.
Vă dați bine seama unde vă faceți datoria și unde săvârșiți o infracțiune, iar pentru dumneavoastră răspunderea este alta, asta știți foarte bine și vom aplica legea fără avertismente suplimentare. Vă asumați să fiți infractori, asumați-vă și consecințele, chiar dacă pentru asta noi va trebui să ne dublăm eforturile. Avem putere, capacitatea, onestitate și moralitate, ceea ce vouă vă lipsește”, a declarat Ion Munteanu.
ȘefiȘOR pensionar MAI, cercetat penal
ZdG a relatat anterior că Oleg, care apare în investigația „În slujba Moscovei” în calitate de intermediar între numerarul din contul PromsviazBank (PSB) al reporterei ZdG sub acoperire și cash-ul înmânat de Raisa Surdu și care anterior a avut funcția pe care în prezent o exercită Alexandr Martinovici, este, de fapt, Oleg Crîlov, fost polițist, astăzi, pensionar al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și donator al partidului „Șansă” în 2023 – a oferit formațiunii 10 mii de lei.
Activitatea de intermediere nu-i este străină nici dincolo de rețeaua lui Șor, întrucât este fondator și deține 33,3% din firma de producție și comerţ „NISEM” SRL, specializată în „activităţi de investigație şi protecție a bunurilor şi persoanelor, dar și intermedieri pentru vînzarea unui asortiment larg de mărfuri”. Crîlov mai are o firmă prin care „investighează şi protejează bunurile şi persoanele ” – Societatea pe Acțiuni „OLVAN”.
Datele publice arată că în 2017, Oleg Crîlov a fost tras la răspundere penală pentru păstrarea neglijentă a armelor de foc şi a munițiilor. Potrivit sentinței, Crîlov, deținând legal în posesie o armă, a manifestat neglijență și a încălcat regulile de păstrare a munițiilor. Crîlov a păstrat munițiile într-un rucsac aflat în portbagajul mașinii sale, care a ajuns în posesia unei persoane terțe ce a încercat să părăsească țara prin Aeroportul Internațional Chișinău, având munițiile, considerate letale, în bagajul de mână. În 2017, Judecătoria Chișinău i-a aplicat o amendă. Suma amenzii este blurată în sentința publicată de portalul instanțelor de judecată. Ea a devenit definitivă, pentru că nu a fost contestată la Curtea de Apel Chișinău.
Șeful Procuraturii Generale Ion Munteanu a anunțat luni, 28 octombrie, că, în dosarele de viciere a proceselor electorale, organele de urmărire penală și investigații, sub conducerea procurorilor, au desfășurat peste 800 de percheziții, fiind executate peste 380 de măsuri speciale de investigare, au reținut 28 de persoane, fiind ridicați circa 50 de milioane de lei. Treizeci și cinci de persoane au fost puse sub învinuire.
Procurorul general Ion Munteanu, prima reacție la acuzațiile aduse în mesajul anonim al „ofițerului care își respectă profesia”. Ce pot face persoanele care și-au găsit datele personale în lista cu „rețeaua lui Șor”
Ion Munteanu a declarat pentru ZdG că acuzațiile aduse procurorilor în emailul trimis mai multor surse media vineri, 25 octombrie, de către cineva care se prezintă drept „ofițer care își respectă profesia”, ar fi nefondate. Procurorii sunt acuzați că „distrug dosarele și le prelungesc”, toți fiind „cumpărați de Șor”.
Mesajul anonim trimis de un „ofițer care își respectă profesia” și o listă cu 3 789 de persoane din „rețeaua lui Șor”: „Noi privim cum ei ies din detenție și ne râd în față”
Vineri, 25 octombrie, mai mulți jurnaliști și redacții din R. Moldova au primit un email cu un document despre „rețeaua lui Șor”. Documentul include 3 789 de nume și date de contact ale unor persoane despre care se precizează că lucrează pentru Ilan Șor.
Mesajul a venit de la o adresă de e-mail anonimă și nu este semnat. Persoana care l-a trimis se prezintă însă un „ofițer” care își respectă profesia.
Ziarul de Gardă a verificat zeci de nume din această listă și s-a confirmat că aceste persoane au lucrat sau lucrează în continuare pentru „rețeaua lui Șor”.
În lista trimisă presei se regăsește inclusiv numele lui Mihai Pascari, „liderul grupării criminale din cadrul organizației criminale Șor”, din raionul Ungheni, reținut de către oamenii legii pentru 72 de ore joi, 24 octombrie, în urma unor percheziții.