Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Averea deputatului Iurie Reniță, în…

Averea deputatului Iurie Reniță, în vizorul ANI: inspectorii de integritate au inițiat controlul averii parlamentarului

La interpelarea deputatului socialist, Vlad Batrâncea, Agenția Națională de Integritate (ANI) a inițiat controlul asupra averii și intereselor personale ale deputatului Platformei DA, Iurie Renița. Despre acesta a anunțat vineri, 20 noiembrie, parlamentarul PSRM.

Avem răspunsul Agenției Naționale de Integritate la interpelarea mea, în care se indică că s-a inițiat controlul averii și intereselor personale a domnului Reniță. Atunci când s-a întors în Moldova din funcția de ambasador în România, dumnealui a avut pe conturile bancare sume consistente de bani. Este vorba de contul în euro, contul în lei și contul în lei românești”, a declarat Batrâncea.

Solicitată de ZdG, șefa Serviciului de Comunicare al ANI, Maria Chitoroagă-Dastic, ne-a confirmat că instituția a inițiat controlul averii și intereselor personale ale deputatului Platformei DA, Iurie Reniță.

Da, există un control inițiat pe numele deputatului Reniță, în rezultatul unei sesizări depuse de Batrîncea. Inspectorul de integritate căruia i-a revenit această sesizare a inițiat controlul, iar în cazul în care se vor constata anumite încălcări ale legislației, ANI va emite un act de constatare. De menționat că inițierea unui control poate însemna și un act de constatare de încetare, daca inspectorul va considera că informațiile nu sunt probatorii”, ne-a comunicat Maria Chitoroagă-Dastic.

În replică, Reniță a menționat că „minciunile și insinuările” sunt arma deputatului socialist.

„Vlad Batrâncea este o adevărată conservă rusească care a însușit de minune arta demagogiei socialiste după vreo câteva traininguri pe la întâlnirile de suflet de la Moscova. (…) Vorbește despre ignoranța și lipsa lui a unei pregătiri juridice elementare. Este un demagog de clasă”, a declarat Reniță.

În luna august, Bătrâncea i-a cerut ANI-ului și Procuraturii să examineze declarația de avere și interese personale a deputatului PPDa, Iurie Reniță.