Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Autorul denunțurilor false cu bombă…

Autorul denunțurilor false cu bombă din sudul țării, din ianuarie 2022, a fost condamnat și impus să achite peste 12 000 lei. PCCOCS anunță că va contesta hotărârea instanței

Judecătoria Comrat a pronunțat sentința de condamnare a unui adolescent, care a contactat autoritățile și a făcut denunțuri false în zilele de 19-21 ianuarie 2022 despre prezența explozivelor, la sudul R. Moldova, anunță Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), oficiul Sud.

Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale (PG), denunțurile au vizat locații din Ceadâr-Lunga, Comrat și Vulcănești – instituții de învățământ, precum și un cimitir.

„Potrivit materialelor dosarului, la comunicarea prin poșta electronică a denunțurilor false, adolescentul a urmărit scopul perturbării activității instituțiilor de stat.

Acum, Judecătoria Comrat a publicat hotărârea motivată, prin care inculpatul este condamnat la doi ani închisoare, cu suspendarea pedepsei reale cu închisoarea pentru un termen de trei ani; precum și la achitarea a 12.600 lei pentru acțiunile procesual-penale efectuate în cadrul dosarului”, anunță PG.

Instanța a respins solicitarea autorității de investigație de achitare de către inculpat a circa 58 000 lei pentru paguba materială cauzată de setul de acțiuni necesare verificărilor denunțurilor false făcute de acesta, mai menționează oamenii legii. Astfel, procurorii PCCOCS urmează să conteste hotărârea instanței, la Curtea de Apel Cahul.

Peste 150 de alerte false cu bombă au „lovit” R. Moldova de la începutul anului, fiind vizate peste 885 de locații. Autoritățile sunt informate despre minarea unor instituții publice sau private fie prin intermediul poștei electronice, fiind utilizate servicii criptate de mesagerie, fie prin telefon. 

Cei care telefonează și anunță despre existența unor substanțe explozibile în anumite locații sunt prinși de poliție la scurt timp după înregistrarea apelurilor. Ei sunt cetățeni ai R. Moldova și telefonează, de obicei, fiind sunt sub influența băuturilor alcoolice, iar, ulterior, regretă fapta. ZdG a identificat și analizat profilurile câtorva dintre cei care, în ultimele luni, au emis alerte false cu bombă prin telefon.