Autoritatea Aeronautică Civilă oferă explicații despre datoria de milioane și blocarea conturilor „Avia Invest”
Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) neagă faptul că sechestrul aplicat pe conturile „Avia Invest”, în legătură cu datoriile companiei față de ACC, au dus la imposibilitatea achitării salariilor pentru angajați. AAC susține că a agreat transferul pentru achitarea salariilor și că Autoritatea nu are scopul de a împiedica buna activitate a Aeroportului Internațional Chișinău.
Recent, AAC a informat că la 1 mai 2020, „Avia Invest” SRL, compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău a înregistrat o datorie restantă față de AAC în sumă de peste 22 de milioane de lei. În aceste condiții, AAC a solicitat executorului judecătoresc, la data de 5 mai, intentarea dosarului de executare, cu aplicarea măsurilor de asigurare, pentru cele 22 de milioane de lei, în adresa „Avia Invest” SRL, iar conturile companiei au fost blocate.
Potrivit AAC, în perioada 2017-2019 „Avia Invest” SRL a acumulat o datorie de peste 118 mil. lei. Datoria respectivă a fost formată în rezultatul neachitării pe parcursul a 18 luni a plăților pentru „supravegherea și menținerea condițiilor de certificare a aerodromurilor”. Totodată, AAC susține că aceste plăți nu au fost achitate fără vreun motiv plauzibil, iar datoriile nu au „tangență cu datoriile altor agenți aeronautici”. Precizările vin în contextul în care „Avia Invest”a menționează că suma de peste 22 de milioane de lei este, de fapt, „o parte din penalități, rezultate din datoriile istorice ale companiei Air Moldova” și că datoriile „Air Moldova” către „Avia Invest” „au determinat reţineri de plăţi către AAC, iar investitorul aeroportului este obligat acum, într-o perioadă de criză profundă, să plătească penalităţi peste penalități”.
„Relațiile contractuale între „Avia Invest” S.R.L. și alți agenți aeronautici, privați sau de stat ține de competența exclusivă a acestor entități juridice. AAC nu intervine în relațiile contractuale între agenții aeronautici, iar orice litigii între aceștia, urmează a fi soluționate conform legislației civile”, menționează AAC.
După blocarea conturilor „Avia Invest”, compania a menționat că „sechestrele aplicate de autorităţi pe conturile Avia Invest, au adus la imposibilitate de a achita salariile la peste 600 de angajaţi”.
De cealaltă parte, ACC spune că scopul aplicării măsurilor asiguratorii nu este împiedicarea bunei activități a Aeroportului Internațional Chișinău:
„În acest sens, în fața executorului judecătoresc, Autoritatea Aeronautică Civilă și-a exprimat expres disponibilitatea de a analiza și agrea procesarea plăților curente necesare pentru asigurarea securității aeronautice și siguranței zborurilor, cât și măsurile de igienizare din cadrul aeroportului internațional. Astfel, de către Autoritatea Aeronautică Civilă vor fi aprobate spre plată doar cheltuielile stringente, în baza facturilor fiscale și numai prin transfer bancar, sub supravegherea executorului judecătoresc.
Totodată, în vederea asigurării achitării salariului pentru luna aprilie, în cadrul procesului de conciliere, mediat de către Executorul Judecătoresc, vineri, 8 mai, curent, Autoritatea Aeronautică Civilă a agreat transferul pentru achitarea salariilor angajaților debitorului. În aceeași zi, de către Autoritatea Aeronautică Civilă au fost agreate mai multe plăți strict necesare pentru buna activitate a Aeroportului Internațional Chișinău din mijloacele financiare acumulate pe conturile bancare asupra cărora au fost aplicate măsurile de asigurare.
În iulie 2019, între Autoritatea Aeronautică Civilă și SRL „Avia Invest” a fost încheiat un Contract de tranzacție. Prin Contractul dat, „Avia Invest” s-a obligat să stingă datoria față de AAC prin plăți lunare, conform unui grafic agreat de comun acord. Pentru luna aprilie, curent, Avia Invest SRL, avea obligația să transfere până la data de 30.04.2020 în bugetul de stat, la contul trezorier al Autorității Aeronautice Civile, tranșa în valoare de 11.158.980,06 lei. „Avia Invest” nu a achitat însă tranșa la data scadentă, fapt ce a determinat AAC să solicite intentarea dosarului de executare.