Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Au uitat judecătorii Curții de…

Au uitat judecătorii Curții de Apel Chișinău să-și motiveze decizia? CSJ amână până în martie 2025 examinarea dosarului în care unul dintre finii fostului șef al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, a fost constatat cu avere nejustificată de aproape 250 de mii de lei

Sursa: Vladimir Negura/Facebook

Șeful Direcției relații internaționale și asistență externă din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP), Vladimir Negura, despre care ZdG a scris că a fost constatat acum aproape doi ani de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) cu o diferență substanțială și deținerea averii cu caracter nejustificat, în mărime de peste 245 de mii de lei, rămâne în funcție. Cel puțin până în martie 2025.

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a emis miercuri, 4 septembrie, o decizie prin care a amânat examinarea recursului depus de Autoritatea Națională de Integritate pentru data de 12 martie 2025.

Moldtelecom lansează oferte irezistibile de toamnă – Ziarul de Gardă (zdg.md)

ANI a depus recursul după ce Curtea de Apel Chișinău a admis, în martie 2024, acțiunea înaintată de Vladimir Negura și a anulat actul de constatare emis de Autoritate în ianuarie 2023, prin care lui Negura urma să-i fie confiscată averea nejustificată și să fie decăzut, pentru 3 ani, din dreptul de a deține o funcție publică sau de demnitate publică.

Totuși, ANI susține că nu a primit partea motivată a hotărârii și, în plus, „hotărârea indică vădit greșit termenul de atac a acesteia – 30 zile”.

Hotărârea a fost adoptată de un complet de judecată format din Ghenadie Mîra, care dețin funcția de președinte interimar al Curții de Apel Chișinău, Angela Bostan și Grigore Dașchevici.

CSJ a subliniat importanța obligației Curții de Apel Chișinău de a asigura transparența și claritatea procesului decizional prin motivarea „detaliată” și în termen a hotărârilor emise ca instanță de fond.

„Astfel, Curtea de Apel Chișinău, chiar și atunci când acționează ca instanță de fond, are obligația de a motiva hotărârile pe care le emite.

Respectiva obligație este esențială pentru a garanta dreptul părților la un proces echitabil și pentru a permite un control judiciar eficient al hotărârilor în caz de recurs”, a concluzionat completul de judecată din cadrul CSJ.

Instanța supremă a mai atras atenția că, în urma modificărilor cadrului normativ conex reformei Curții Supreme de Justiție, în vigoare din 1 septembrie 2023, nu mai este valabilă prevederea care obliga Curțile de Apel să-și motiveze hotărârile, emise în calitate de instanțe de fond, la depunerea recursului.

„Legiuitorul a operat în legea nouă prevederea că inițial urmează să existe o hotărâre motivată,
ulterior să fie depus recurs asupra acesteia.

Articolul 245 din Codul administrativ, în redacția din 1 septembrie 2023, indică asupra depunerii recursului la Curtea Supremă de Justiție în termen de 2 luni de la emiterea (pronunțarea) hotărârii motivate, norma dată nu prevede instituția recursului nemotivat”, a mai explicat CSJ.

Astfel, CSJ ridică de la examinare și transmite Curții de Apel Chișinău cauza de contencios administrativ, intentată la cererea de chemare în judecată depusă de Vladimir Negura împotriva Autorității Naționale de Integritate privind contestarea actelor administrative, pentru întocmirea hotărârii motivate.

ZdG a relatat anterior că ANI a constatat că șeful Direcției relații internaționale și asistență externă din cadrul IGP al Ministerului Afacerilor Interne, Vladimir Negura, a încălcat regimul juridic al declarării averii și al intereselor personale.

Totodată, ANI a constat o diferență substanțială și deținerea averii cu caracter nejustificat, în mărime de peste 245 de mii de lei pentru anul 2017, diferență ce a fost constatată între veniturile obținute și cheltuielile realizate, pe de o parte, şi averea dobândită, pe de altă parte în timpul exercitării funcțiilor publice cu statut special de către Vladimir Negura.

„Inspectorul de integritate nu a luat în calcul sumele donate de părinții lui Vladimir Negura, şi anume 100 000 de lei – 2017, 20 000 de euro (395 970 de lei) – 25.08.2019 și 50 000 de euro (988 630 de lei) – 13.04.2020, în total au fost efectuate donații în sumă de 1 484 600 de lei, din motiv că subiectul declarării nu a putut demonstra proveniența sumelor donate cît și potrivit informaţiilor acumulate şi procesate se observă că părinții acestuia nu ar fi dispus de mijloace financiare pentru a face donațiile indicate de Vladimir Negura în declarațiile de avere şi interese personale pentru anii 2017, 2019 și 2020”, se menționează în actul de constatare.

Ziarul de Gardă a scris în decembrie 2015 despre Vladimir Negura, care este finul fostului șef al IGP Gheorghe Cavcaliuc, actualul lider ai Partidului Acasă Construim Europa (PACE). Acesta ar fi obținut într-un singur an gradul de maior, iar apoi pe cel de locotenent colonel de Poliție, conform unor surse din Poliție.

Vladimir Negura deține funcția de șef al Direcției relații internaționale și asistență externă din cadrul Inspectoratului General al Poliției al Ministerului Afacerilor Interne din februarie 2016.