Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Asociația Judecătorilor „Vocea Justiției“, a…

Asociația Judecătorilor „Vocea Justiției“, a cărei președintă este Victoria Sanduța, despre propunerea de eliberare din funcție a judecătoarei și a altor trei persoane: „Aceste cazuri nu pot fi trecute cu vederea și nici înăbușite în tăcere”

Sursa: Victoria Sanduta/Facebook

Asociația Judecătorilor „Vocea Justiției“ a publicat un comunicat de presă în care își exprimă „profunda îngrijorare” față de deciziile Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 1 iulie, prin care s-au respins cererile a 4 judecători de a fi numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă.

Conform asociației obștești, CSM ar fi luat deciziile „fără o justificare legală”, inclusiv privind respingerea cererii judecătoarei Victoria Sanduța, președintă a Asociației Judecătorilor „Vocea Justiției”.

„Această hotărâre transmite un semnal periculos întregului sistem judecătoresc și societății, fiind adoptată contrar normelor constituționale și standardelor internaționale. Decizia CSM este controversată din mai multe aspecte: atentează la independenței justiției, se bazează pe proceduri aplicate retroactiv şi este adoptată cu votul minorității, contrar prevederilor legale.

Modificările aduse în 2021 la articolul 116 din Constituție stabilesc că judecătorii sunt numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă de către președintele R. Moldova, la propunerea CSM, eliminând perioada de probă pentru a proteja independența lor de influențe politice. Practica actuală a CSM de a calcula voturile în baza unui număr total de membri, adică a calcula 2/3 din 12 membri, incluzând şi membrii inexistenți, care încă nu au fost numiți și de a ignora procedurile legale pentru examinarea suspiciunilor privind încălcările disciplinare sau etice este contrară prevederilor legii, hotărârilor Curții Constituționale și contravine principiilor unui proces echitabil și stârnește îngrijorări serioase cu privire la respectarea supremației legii în R. Moldova.

Aceste cazuri nu pot fi trecute cu vederea și nici înăbușite în tăcere, în contextul importantului proces de aliniere a țării noastre la standardele Uniunii Europene”, se arată în comunicatul de presă.

Asociația Judecătorilor cheamă toată comunitatea juridică și societatea civilă să „apere independența judecătorilor şi să protesteze împotriva acestor atentate la independența magistraturii”.

„Judecătorii independenți trebuie protejați, iar reforma justiției trebuie să fie autentică. Facem apel și la comunitatea internațională să sprijine și să apere independența judecătorilor din Republica Moldova. Acest apel va fi transmis către Comisia de la Veneția, Consiliul Europei, asociații internaționale de judecători și alte organizații internaționale relevante”, mai menționează Asociația Judecătorilor „Vocea Justiției“.

CSM a propus, în cadrul ședinței de luni, 1 iulie, eliberarea din funcție a patru magistrate a căror cereri repetate de numire în funcție până la plafonul de vârstă au fost respinse:

  • Victoria Hadîrcă
  • Rodica Berdilo
  • Victoria Sanduța
  • Irina Păduraru

Potrivit legii cu privire la statutul judecătorului, în redacția în vigoare din august 2023, preşedintele R. Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de către CSM pentru numirea în funcţia de judecător şi numai în cazul depistării unor circumstanțe care confirmă incompatibilitatea candidatului cu funcţia respectivă, de încălcare de către acesta a legislaţiei sau de încălcare a procedurilor legale de selectare şi promovare a lui.