Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Asociația Judecătorilor, reacție la declarațiile…

Asociația Judecătorilor, reacție la declarațiile prim-ministrului despre eliberarea șoferilor depistați în stare de ebrietate: „Fiecare decizie pe care o luăm este bazată pe fapte și legi, nu pe presiuni politice sau opinii publice”

Sursa: ajm.md

Asociația Judecătorilor din R. Moldova (AJM) a reacționat la declarațiile prim-ministrului Dorin Recean privind eliberarea șoferilor care au comis accidente fiind în stare de ebrietate. Potrivit organizației, este „regretabil” să observe că discursul public al unor înalți oficiali din guvern ar tinde să generalizeze și să eticheteze „într-o manieră nedreaptă și neprofesională” un sector „atât de vital” pentru democrația noastră ca justiția. 

Asociația menționează că justiția este un pilon al democrației, iar independența și imparțialitatea acesteia sunt esențiale pentru funcționarea corectă a unui stat de drept.

„Cuvintele prim-ministrului sugerează o neînțelegere a naturii și principiilor justiției și o confundare a luptei împotriva corupției cu atacurile asupra integrității sistemului judiciar în ansamblu. Este esențial să se distingă între actele individuale ale unor persoane și sistemul ca întreg”, potrivit AJM.

Organizația face apel la întreaga clasă politică să se abțină de la declarații care pot „submina încrederea publicului în sistemul judiciar și care pot avea repercusiuni negative” asupra independenței și imparțialității justiției.

„Reiterăm că, în calitate de judecători, ne asumăm cu responsabilitate misiunea de a apăra principiile statului de drept, de a proteja drepturile și libertățile cetățenilor și de a ne asigura că fiecare decizie pe care o luăm este bazată pe fapte și legi, nu pe presiuni politice sau opinii publice.

Înțelegem necesitatea unei reforme continue în justiție, dar aceasta trebuie făcută cu respect pentru principiile fundamentale ale justiției și nu prin denigrarea și discreditarea judecătorilor care servesc cu integritate și profesionalism”, se arată în comunicatul publicat de AJM.

Prim-ministrul Dorin Recean a început ședința cabinetului de miniștri din 14 august cu un comentariu privind situația din justiție referitor la accidentele rutiere soldate cu decese, care au fost provocate de persoane ce nu se aflau la prima încălcare.

„Situația din justiția moldovenească iese deja din tiparele teatrului absurdului. Vreau să spun că vom continua să insistăm pe această reformă și curățarea sistemului. Pre-vettingul va continua și Curtea Anticorupție va activa. Înțeleg frustrările, am auzit niște lamentații, dar vreau să transmit acestor minorități corupte: nu puteți pretinde independență, dacă nu aveți legimitate. Și voi ați ieși din legimitatea”, a declarat Recean.

Totodată, acesta a făcut trimitere la accidentele rutiere provocate de persoanele care au avut anterior antecedente penale, dar care au primit pedepse prea blânde.

„Eu vă pot da exemple concrete, care afectează oameni concreți: atunci când poliția documentează de câteva ori aceiași oameni beți la volan, ca peste o anumită perioadă de timp, aceștia să comită accidente în care mor alți oameni. Vreau să văd ce a stat la baza deciziilor acestor judecători, care au justificat eliberarea acestor oameni”, a mai spus premierul.

În 2021, Poliția propunea modificarea mai multor articole din Codul Penal și confiscarea autovehiculelor nu doar în cazul în care şoferii beţi fac accidente ce rezultă cu vătămări grave sau decese, ci şi pentru simplul fapt că sunt prinşi conducând sub influenţa alcoolului. Propunerea însă nu a fost acceptată. 

ZdG a constatat că există și probleme în monitorizarea șoferilor decăzuți din dreptul de a conduce automobile. Deși problema monitorizării șoferilor privați de dreptul de a conduce era cunoscută de autorități încă în 2011, aceasta nu a fost încă rezolvată. 

Accidente rutiere comise de persoane care nu aveau dreptul să urce la volan, soldate cu decese

Dragomir Popovici

ZdG a scris că Dragomir Popovici, șoferul arestat pentru 30 de zile după ce a provocat pe 24 iulie un accident rutier pe bulevardul Decebal, soldat cu victime, figurează în mai multe dosare penale după ce a fost prins în stare de ebrietate la volan. El urcase la volan deși avea permisul de conducere anulat încă din 2021. În 2016 a fost amnistiat, iar ulterior, judecat penal pentru samavolnicie, dar din nou a scăpat de pedeapsă pentru că a intervenit termenul de prescripție. 

În ultimii ani, numele lui a figurat în alte dosare penale cu învinuiri similare. În 2021 instanța decidea să-i fie anulat permisul de conducere și tot în același an, pentru că nu achitase o amendă penală după ce fusese prins în stare de ebrietate la volan, a fost condamnat la șase luni de închisoare și anunțat în căutare. La începutul anului 2022, după ce a plătit integral amenda, șoferul a fost absolvit de pedeapsă, iar anunțarea în căutarea a fost anulată. 

La 21 februarie 2023, un alt accident rutier comis de o persoană care nu avea dreptul legal de a urca la volan, soldat cu deces, a avut loc la Stăuceni. Șoferul automobilului care a provocat accidentul rutier soldat cu decesul adolescentului Valerian Răilean, campion al Moldovei la ciclism juniori, fusese anterior privat de dreptul de a conduce vehicule de către o instanță din Comrat după ce a fost prins în stare de ebrietate avansată la volan.