Asociația Judecătorilor anunță că a luat act „cu profund respect” de demisiile celor doi judecători, care au dispus reevaluarea candidaților ce nu au trecut evaluarea Comisiei Pre-Vetting
Asociația Judecătorilor din R. Moldova (AJM) a emis luni, 28 august, un comunicat în care îi laudă pe Tamara Chișca-Doneva și Ion Guzun, judecătorii care au demisionat recent și cei care au făcut parte din completul ce a dispus reevaluarea candidaților care nu au trecut Comisia Pre-Vetting. Tamara Chișca-Doneva a fost cercetată în 2022, într-un dosar de îmbogățire ilicită, iar Ion Guzun a fost vizat anterior într-o anchetă a Ziarului de Gardă.
La trei zile după ce membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) i-au eliberat din funcția de judecător pe Tamara Chișca-Doneva și Ion Guzun, Asociația Judecătorilor din R. Moldova susține cei doi sunt „reprezentanți de seamă ai justiției moldovenești”.
„(…) Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a luat act cu profund respect de demisia onorabilă a judecătorilor Tamara Chișca-Doneva și Ion Guzun, doi reprezentanți de seamă ai justiției moldovenești. Prin profesionalismul, integritatea și pasiunea lor incontestabile, ambii au servit nu doar ca judecători, ci și ca piloni ai unui sistem judiciar robust și echitabil. Ei au fost mentori și sursă de inspirație pentru mulți judecători, lăsând o amprentă profundă în istoria juridică a țării noastre.
Este demn de menționat că atât doamna Tamara Chișca-Doneva, cât și judecătorul Ion Guzun, au fost membri activi și dedicați ai Asociației Judecătorilor din Republica Moldova. Implicarea lor a fost crucială în promovarea valorilor asociative și în dezvoltarea comunității judiciare. Le suntem recunoscători pentru toată înțelepciunea, dedicarea și leadership-ul lor, și le urăm tot succesul și fericirea în etapele viitoare ale vieților lor”, se spune într-un comunicat al Asociației.
Vineri, 25 august, CSM a admis parțial cererile de demisie ale judecătorilor respectivi. Astfel, Tamara Chișca-Doneva și Ion Guzun au fost eliberați din funcția de judecător.
Alți 20 de magistrați CSJ au demisionat în primăvara anului 2023.
În martie 2022, procurorii anticorupție au efectuat percheziții la biroul, domiciliul și automobilul Tamarei Chișca-Doneva, fiind vizată în cadrul unei cauze penale pornite pe faptul îmbogățirii ilicite. În rezultatul acțiunilor de urmărire penală desfășurate, în privința magistratei nu a fost aplicată nicio măsură procesuală de constrângere. Ulterior, judecătoarea a fost recunoscută în calitate de bănuită în cauza penală pornită pentru îmbogățire ilicită. Aceasta a fost suspectată de procurori că în perioada anilor 2014-2021, deținând funcția de judecătoare, inclusiv exercitând funcții administrative în cadrul instanțelor judecătorești, a obținut o mărire substanțială a patrimoniului său și a membrilor familiei sale, care nu ar putea fi justificată rezonabil în raport cu veniturile sale realizate din exercitarea legală a atribuțiilor în funcțiile deținute.
În octombrie 2022, Tamara Chișca-Doneva a fost scoasă de sub urmărire penală în dosarul pentru îmbogățire ilicită, însă urmărirea continua la acea vreme, fiind dispuse acțiuni procesuale ce nu au fost finalizate până pe 22 septembrie 2022.
ZdG a scris în 2014 că judecătoarea Tamara Chișca-Doneva şi soţul ei, Vasile Chişca, locuiau într-o casă din sectorul Râşcani, cu două niveluri şi cu mansardă, estimată de experți imobiliari la aproximativ 7 milioane de lei.
Ion Guzun a făcut parte, alături de magistrata Liliana Catană, din completul de judecată care a pus punctul final în dosarul pe numele fostului premier Vladimir Filat la Curtea Supremă de Justiție. În 2014, Ion Guzun, care tot împreună cu magistrata Liliana Catană, a făcut parte din completul de judecători de la Curtea Supremă de Justiţie, care l-au eliberat pe interlopul Ion Druţă, așa-numitul şi Vanea Pisateli, a fost sancţionat cu avertisment, printr-o Hotărâre a CSM.