Arestată la Moscova, cu afaceri la Chișinău
Angajată și acționară în cadrul unui grandios concern energetic rus, cu studii și afaceri la Chișinău, se întâlnea cu miniștri moldoveni în cancelarii de stat în Rusia sau R. Moldova. Totuși, a renunțat la cetățenia R. Moldova tocmai în anul în care avea litigii judiciare cu una dintre firmele sale. Zilele trecute, Carina Țurcan a fost arestată la Moscova, fiind acuzată de spionaj în interesul României.
Marți, 19 iunie, la Moscova a fost arestată Carina Țurcan, membră a Consiliului de directori și acționară a holdingului rus „Inter RAO”. Carina Țurcan este născută în Moldova și este acuzată de forțele de securitate ale Federației Ruse de spionaj în favoarea României, fiind întemnițată în închisoarea Lefortovo din capitala Rusiei.
Potrivit datelor publice, Carina Țurcan s-a născut în 1974 în Moldova, și-a făcut studiile universitare la Chișinău, a lucrat în cadrul firmei juridice „Țurcan & Țurcan”, iar din 2010 – activează în cadrul holdingului energetic rus.
Șefă la Moscova sau la Tiraspol?
Datele biografice de pe pagina web a „Inter RAO” (un holding din Federația Rusă, care întrunește afacerile cu energie electrică, termică, inclusiv producerea și vânzarea acestor tipuri de energie în Rusia și în lume), arată că Țurcan este încadrată la acest concern din 2010, iar în perioada 2010-2011 ar fi condus diviziunea „Moldova-Ucraina-România”, ulterior ajungând să administreze subdiviziunea „Europa”, devenind din 2012 membră a Consiliului de administrare al acestui holding.
Alte date arată că în 2010-2012 ea era încadrată la Hidrocentrala de la Cuciurgan (Moldavskaia GRES), fiind președintă a Consiliului de administrare a acestei companii, care, după destrămarea URSS, a ajuns în administrarea unor structuri ale Federației Ruse, în prezent „Inter RAO”.
Mai multe comunicate de presă și știri, datând cu anii 2010-2012, arată că Țurcan participa la ședințe comune ale autorităților ruse și moldovenești privind situația energetică, ca președintă a administrației centrale electrice MGRES.
La 7 iunie 2012, Evgheni Șevciuc, liderul regiunii transnistrene din acea perioadă, remarca într-o declarație că a avut o întrevedere cu „președinta Consiliului de administrare al MGRES, Carina Țurcan”, ca să discute perspectivele de colaborare cu această stație electrică „una dintre cele mai mari în Europa de Est”.
În aceeași perioadă, Carina Țurcan a efectuat mai multe vizite la Chișinău, în calitate de reprezentantă a concernului rus, având întâlniri și conferințe de presă comune cu miniștrii responsabili de economie și energetică din acea perioadă.
Miniștri de la Chișinău și Tiraspol – în vizită la Carina Țurcan
Ulterior, Carina Țurcan a vizitat Guvernul de la Chișinău în calitate de reprezentantă a administrației moscovite a „Inter RAO”, care este proprietara de facto a centralei electrice moldovenești. Totuși, începând cu anul 2016, managera de top nu a mai trecut prin cancelariile de la Chișinău, iar în câteva luni a obținut decretul de renunțare la cetățenia moldovenească. În februarie 2016, Carina Țurcan l-a primit la Moscova pe Ministrul Economiei de la Chișinău, Octavian Calmâc. Comunicatele oficiale arată că ar fi discutat aceleași chestiuni ce țin de procurările energetice ale Moldovei de la autoritățile ruse, inclusiv livrările de electricitate către Moldova prin intermediul vestitei firme „Energocom”.
Nu se știe dacă cei doi au discutat și afacerile personale ale Carinei, dar anul 2016 au determinat-o să rupă mai multe legături cu pământul natal. Peste câteva luni de la acea întâlnire, la 21 iunie 2016, președintele Nicolae Timofti a semnat decretul de retragere a cetățeniei moldovenești pentru Carina Țurcan.
Zeci de firme conectate la adresele Carinei Țurcan
Totodată, în 2016, una dintre firmele Carinei Țurcan a ajuns în instanță, citată pentru restanțe și solicitare de lichidare. La finele anului 2016, la Curtea de Apel, a finalizat un dosar civil împotriva unei firme cu denumirea „Noi Tehnologii Electrice”, în calitate de administratoare a acesteia fiind Carina Țurcan. Administratoarea nu s-a prezentat la ședințele judiciare, la dosar fiind anexată informația oferită de Poliția de Frontieră care afirma că „Carina Ţurcan în perioada 11.05.2015 – 12.01.2016 nu a traversat frontiera de stat a R. Moldova”.
Instanța a făcut referință la prevederile legislative, care indică faptul că persoana care își schimbă domiciliul, dar are litigii în instanță, este obligată să informeze instanța cu privire la noul domiciliu. Deși Carina Țurcan se întâlnea la Moscova cu înalți demnitari de la Chișinău, informația cu privire la locul ei de muncă de la Moscova fiind publică, iar în instanță comunicase cu foștii ei parteneri de business, în dosar nu s-a făcut nicio referință la locul actual al aflării ei, instanța hotărând în lipsa acesteia să o oblige să plătească o sumă de peste 145 mii lei, sub formă de datorii, dar și servicii judiciare.
În prezent, Carina Turcan mai figurează într-un alt șir de firme active în Republica Moldova. Firma litigioasă „Noi Tehnologii Electrice” a fost, de fapt, creată de SRL „Proximus-Consulting”, o firmă care acordă asistență judiciară, cu sediul pe adresa de domiciliu a Carinei, pe strada Ismail. Pe aceeași adresă sunt înscrise în total 10 firme. Totodată, pe adresa firmei datornice, „Noi Tehnologii Electrice” (Bulevardul Ștefan cel Mare nr. 65, ap. 720), sunt înregistrate alte 14 firme.
Decorată, apoi arestată
Deși a fost apreciată pentru activitatea sa în cadrul concernului rus „Inter RAO”, nu doar prin ascensiune administrativă rapidă, dar și prin diplome și distincții (în 2014 a primit diploma de onoare a Ministerului Energeticii din Federația Rusă, dar și titlul onorific de „energetician emerit al CSI”) zilele trecute, Carina Țurcan a fost arestată pentru spionaj, fiind acuzată că ar fi livrat secrete de stat ale Federației Ruse unor persoane în interesul României.
Victor Parlicov, fost director general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), spune că a întâlnit-o în acea perioadă pe Carina Țurcan, care venea în special în momentele de semnare a contractelor de livrare a energiei electrice către Moldova. El susține că aceasta mai degrabă reprezenta interesele serviciilor secrete rusești, decât ale oricărui alt stat din lume, promovând politicile „Inter RAO”. El consideră că problema cu spionajul în interesul României ar fi o speculație: „Rolul ei de manager la MGRES, iar ulterior la „Inter RAO”, dădea clar de înțeles că ea reprezintă interesele autorităților ruse. Da, la un moment ea era responsabilă și de livrările de energie către România, dar nu am sesizat reduceri de prețuri sau alte favorizări ale României. În acele contracte se repectau exclusiv interesele Rusiei pe banii R.Moldova și ai României”, afirmă fostul director ANRE.