Arest la domiciliul pentru trei persoane din rețeaua care ar fi dobândit ilegal 9 milioane de lei, de la cetățeni străini
Trei persoane învinuite în dosarul escrocheriilor din centrele de apel, cu prejudicii de 9 milioane de lei, au fost plasate în arest la domiciliu, pentru 30 de zile, urmând a fi monitorizate în baza brățării electronice.
Judecătorul de instrucție a dispus arestul lor sâmbătă, 21 decembrie, după ce alte 9 persoane vizate în acest dosar au fost plasate în arest preventiv pentru câte 20 și 30 de zile, vineri, 20 decembrie, transmite Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.
Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) anunță despre destructurarea unei rețele infracționale, specializate în servicii de tip centru de apel, membrii căreia sunt bănuiți de comiterea fraudelor informatice, spălare de bani și escrocherii în proporții deosebit de mari. 12 persoane au fost reținute, aseară, în urma a 35 de percheziții, efectuate de procurorii PCCOCS și ofițerii CNA, care au vizat două centre de apel din Chișinău.
PCCOCS a anunțat la 19 decembrie că mai multe persoane, cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani, ar fi constituit un grup criminal organizat cu scopul comiterii mai multor infracțiuni, preponderent deposedarea de mijloace financiare ale unor cetățeni străini. Sub pretextul prestării unor servicii, inclusiv comercializarea autocamioanelor, automobilelor de epocă, ambarcațiunilor maritime etc., bănuiții îi înșelau pe potențialii cumpărători, iar după ce intrau în posesia banilor nu mai răspundeau la apelurile victimelor.
Potrivit PCCOCS, pentru a deghiza proveniența banilor, membrii grupului ar fi redirecționat mijloacele financiare pe conturile diferitor persoane aflate în zone off-shore, după care acestea erau convertite în criptomonedă și stocate pe portmonee electronice. Ulterior, folosind contracte fictive de împrumut, banii intrau în conturile membrilor grupului. În perioada derulării investigațiilor, PCCOCS și CNA au reușit să documenteze dobândirea ilegală a peste 9 milioane de lei.
În urma perchezițiilor, efectuate la domiciliile, automobilele și locurile de muncă ale suspecților, au fost ridicate mai multe probe relevante anchetei, mijloace financiare în diferită valută și patru automobile de lux – 3 Mercedes-uri clasa S și un Range Rover. Activitatea de investigare a tuturor circumstanțelor este desfășurată de CNA în cadrul a două cauze penale aflate în gestiunea procurorilor PCCOCS.