Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Aproape 300 de procese-verbale, întocmite…

Aproape 300 de procese-verbale, întocmite joi de Poliție persoanelor care au acceptat bani în schimbul voturilor

Imagine simbol. Captură de ecran/IGP

Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat că joi, 24 octombrie, Poliția a înregistrat 286 de „materiale”, fiind întocmite 295 de procese-verbale de constatare a contravenției prevăzute de art. 47 prim din Codul contravențional al R. Moldova – coruperea electorală pasivă.

Dintre acestea, 163 de procese-verbale au fost transmise, după competență, Centrului Național Anticorupție, pentru examinare și adoptarea deciziilor legale. 

Coruperea electorala pasivă este definită în Codul contravențional drept pretinderea, acceptarea sau primirea, personal sau prin mijlocitor, de către un alegător a bunurilor, serviciilor, privilegiilor sau avantajelor sub orice formă, care nu i se cuvin, pentru sine sau pentru o altă persoană, în scopul exercitării sau al neexercitării unor drepturi electorale în cadrul alegerilor, inclusiv al alegerilor regionale. Contravenția se sancționează cu amendă de la 500 la 750 de unități convenționale (între 25 000 și 37 500 de lei n.r.).

„Persoanele care cooperează cu ancheta și oferă informații vor fi scutite de plata amenzilor, conform legii”, se menționează într-un comunicat de presă.

În continuare, Poliția susține că întreprinde acțiuni pentru documentarea persoanelor care au acceptat bani în schimbul voturilor, dar și celor care au influențat procesele de a corupe alegătorii. 

„Încurajăm cetățenii să fie vigilenți și să raporteze orice tentativă de corupție electorală. Doar prin implicarea activă a tuturor putem asigura un scrutin electoral corect și transparent, fără influențe ilegale”, mai notează IGP.

Centrul Național Anticorupție (CNA) a anunțat miercuri, 23 octombrie, despre recepționarea de la Poliție a peste 350 de procese-verbale de constatare a contravenției prevăzute de art. 47 prim Cod Contravențional – coruperea electorală pasivă. În acest sens, CNA a aplicat deja amenzi în valoare aproximativ 1 milion de lei.

În prezent, CNA examinează procesele-verbale recepționate, urmând să ia decizii pe marginea acestora. 

Articolul 471  a fost introdus prin Legea nr. 230 din 31 iulie 2024 și a intrat în vigoare pe 15 august 2024, iar competența a fost atribuită Centrului Național Anticorupție.