Aproape 270 de milioane de lei, transferate în contul ARBI: Judecătoria Chișinău a admis demersul PA în dosarul lui Platon, acuzat de spălare de bani. Cererile lui Ilan Șor, respinse
Procuratura Anticorupție (PA) anunță joi, 12 ianuarie, că magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani au admis demersul Procuraturii în cauza Veaceslav Platon, acuzat de spălarea de bani, prin care a fost solicitat transferul în contul Agenţiei de Recuperare a Bunurilor Infracţionale (ARBI), din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA), a mijloacelor bănești în sumă de peste 268 de milioane de lei. Potrivit unui comunicat, suma rezultă din tranzacția de vânzarea-cumpărarea a 63,89% din acțiunile BC ,,Moldindconbank” SA deținute pe contul bancar al instituției financiare.
La fel, instanța a pronunțat încheierea prin care a respins cererile lui Ilan Șor privind recunoașterea lui în calitate de parte vătămată și partea civilă.
Anterior, asupra mijloacelor bănești respective, a fost aplicat sechestru de către procurori, care ulterior a fost autorizat de către Judecătoria Chișinău sediul Ciocana. Măsura asiguratorie a fost aplicată în sensul recuperării prejudiciului cauzat BC ,,Băncii de Economii” SA.
„Necesitatea transferării banilor în custodia statului (ARBI) este pentru a asigura păstrarea acestora în condiții de siguranță, gestionarea eficientă și conservarea valorii acestora precum și evitarea costurilor suplimentare pentru administrare, acest mecanism sporind capacitatea de recuperare efectiv a bunurilor infracționale”, notează PA.
ARBI a aplicat, în iunie 2022, sechestre de peste 268 de milioane de lei în baza delegațiilor procurorilor în dosarul Laundromat.
Potrivit procurorilor, cauza penală vizată a fost pornită de către Procuratura Anticorupție, conform unei bănuieli rezonabile de săvârșire a infracțiunilor de spălarea banilor, abuzul de serviciu și confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ștampilelor sau sigiliilor false.
„Procurorii anticorupție au constatat că, în perioada anilor 2010-2014, Veaceslav Platon, a constituit și condus o organizație criminală, formată din mai multe grupuri criminale organizate distincte, care acționau pe teritoriul R. Moldova, Ucrainei, Federației Ruse, dar și a altor state. În acest sens, această organizație criminală a instituit o schemă transnațională de spălare a banilor realizată prin intermediul unei instituții financiare din R. Moldova, controlată de către conducătorul organizației criminale, precum și prin intermediul unor instituții bancare din Federația Rusă, Republica Letonia, controlate și gestionate direct, cât și indirect, de către membrii grupului criminal organizat, inclusiv cetățeni ai Federației Ruse și o instituție financiară din Republica Letonia.
Așadar, sub pretextul executării multiplelor ordonanțe judecătorești ilegale și încheieri ale executorilor judecătorești, a fost realizat transferul și convertirea mijloacelor financiare de proveniență dubioasă provenite din Federația Rusă, în sumă totală de 22 013 152 654,62 USD (dolari SUA), contrar legislației naționale a R. Moldova, cât și a Federației Ruse”, menționează Procuratura într-un comunicat.
Ulterior, conform PA, mijloacele financiare indicate au fost convertite și transferate pe conturile unor companii nerezidente deschise atât în cadrul instituțiilor financiare din R. Moldova, cât și în Republica Letonia, gestionate de către controversatul om de afaceri Veaceslav Platon.
La 1 decembrie 2021, procurorii anticorupție l-au pus sub învinuire în contumacie pe Veaceslav Platon, fiindu-i incriminate 3 capete de acuzare, după cum urmează: – 190 alin. (5) din Codul penal (Escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari);- 196 alin. (4) din Codul penal ( Cauzarea de daune materiale în proporții deosebit de mari prin înșelăciune sau abuz de încredere);- art. 361 alin. (2) lit. b) și d) din Codul penal (Confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ștampilelor sau sigiliilor false).
În aprilie 2022, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon care, potrivit autorităților, se află la Londra a fost pus sub învinuire în dosarul Laundromat.
Biroul național Interpol de la Chișinău a adresat o solicitare la Secretariatul General al Organizaţiei Internaţionale a Poliţiei Criminale (OIPC) INTERPOL de la Lyon, Franța, prin care a solicitat anunțarea în căutare a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, care a fugit din R. Moldova după scrutinul parlamentar din 11 iulie. Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a zburat duminică seara, 19 iulie, de la Chișinău la Praga, însă de acolo a luat avionul spre Londra. Ulterior, într-o postare pe Facebook, Platon a confirmat faptul că se află la Londra.
În cazul lui Platon autoritățile au cerut extrădarea și arestarea acestuia. La 2 august 2021 procurorii au solicitat mandat de arestare cu anunțarea în căutare pentru reținere pe numele lui Veaceslav Platon, după ce acesta a părăsit R. Moldova.
La 14 iunie 2021, controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, condamnat în 2017 la 18 ani de închisoare pentru că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM), apoi eliberat și rejudecat, a fost achitat în dosarul fraudei bancare.
Schema de fraudă, denumită generic „Laundromat”, care se presupune a fi cea mai mare operațiune de „spălare” de bani din istorie, vizează zeci de persoane din anturajul politic, domeniul justiției și sectorul financiar-bancar din R. Moldova.
Elena Platon, sora lui Veaceslav Platon, a fost condamnată la 10 ani de închisoare în Rusia, în dosarul „Laundromat”. DETALII AICI
După alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021, controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, condamnat în 2017 la 18 ani de închisoare pentru că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM), apoi eliberat și rejudecat și achitat la 14 iunie curent de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, în dosarul fraudei bancare a zburat la Londra.
Atunci, după plecarea lui Platon, Procuratura Generală condusă de procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo a emis un comunicat în legătură cu plecarea lui Platon din R. Moldova în care menționa că „actualmente nu există vreo lucrare pendinte în care se impunea necesitatea aplicării față de cetățeanul Platon, a vreunei măsuri preventive și că desfășurarea normală a procedurilor penale pendinte de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, este inclusiv în interesul cetățeanului Platon. Prin urmare, Procuratura nu vede logica pentru ca numitul să se eschiveze”.