Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Angajatul ANRE cercetat pentru trafic…

Angajatul ANRE cercetat pentru trafic de influență „în circumstanțe agravante”, scos de sub urmărire penală. Agenția: „Comunicatul CNA, care a fost larg mediatizat, a creat o imagine falsă asupra acestuia, dar și a instituției în general”

Sursa: CNA

UPDATE 15:10 CNA a venit cu următoarele precizări pe marginea comunicatului de presă emis astăzi de ANRE.

„Urmărirea penală, în care angajatul ANRE recunoscut și audiat în calitate de bănuit de comiterea infracțiunii de trafic de influență, a fost transmisă la CNA pentru efectuarea urmăririi penale.

Pentru examinarea multilaterală și sub toate aspectele a dosarul, CNA a întreprins toate măsurile necesare în vederea confirmării sau infirmării vinovăției angajatului vizat. Examinarea tuturor materialelor cauzei a finalizat cu scoaterea de sub urmărire penală a persoanei investigate.

Scopul procesului penal este ca orice persoană care a săvârșit o infracțiune să fie pedepsită potrivit vinovăției sale și nici o persoană nevinovată să nu fie trasă la răspundere penală și condamnată”, transmite Centrul.

Știrea inițială:

Dosarul penal în care un angajat al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) era cercetat pentru trafic de influență „în circumstanțe agravante” a fost clasat la o lună după ce Centrul Național Anticorupție (CNA) a anunțat despre desfășurarea perchezițiilor la sediul instituției de reglementare.

Deși, conform unui comunicat de presă emis de ANRE, cauza penală ar fi fost clasată la 26 iunie, Agenția a venit abia luni, 12 august, cu informații „despre evoluțiile recente în cazul angajatului vizat de investigațiile CNA”.

Potrivit ANRE, în urma anchetei desfășurate, Procuratura municipiului Chișinău a emis la data de 26 iunie o ordonanță prin care s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală a angajatului ANRE, cu clasarea cauzei penale pe motiv că „fapta nu întrunește elementele infracțiunii”.

„ANRE a conlucrat pe deplin cu organele de drept pe parcursul anchetei, oferind acces la toate informațiile și documentele solicitate. Agenția subliniază atitudinea intolerantă față de orice formă de comportament ilicit, astfel de acțiuni fiind combătute pe toate căile legale.

Investigațiile au demonstrat că angajatul ANRE nu a comis faptele de care era bănuit, iar comunicatul CNA din 24 mai, care a fost larg mediatizat, a creat o imagine falsă asupra acestuia, dar și a instituției în general. Din respect pentru adevăr și pentru a proteja integritatea profesională a angajaților, Agenția consideră necesar ca situația să fie clarificată public.

În același timp, este importantă menținerea unei comunicări corecte și echilibrate pe fiecare caz comunicat public, pentru a evita prejudicierea nejustificată a reputației persoanelor implicate în anchete”, susține instituția.

CNA anunțat vineri, 24 mai, că ofițerii săi au efectuat acțiuni de urmărire penală în biroul unui angajat al ANRE. Potrivit faptelor investigate atunci, consultantul Secției Licențiere ar fi acționat în interesul unui agent economic pentru a grăbi procesul de înregistrare a documentelor primare pentru obținerea unei licențe.

Conform unui comunicat de presă emis atunci de CNA, „acesta ar fi exercitat influență asupra unor membri ai comisiei ANRE, care la rândul lor urmau să faciliteze procesul de obținere în termeni proximi a licenței privind importul şi comercializarea de combustibil pe teritoriul R. Moldova”. Ca rezultat, licența ar fi fost eliberată a doua zi de la depunerea pachetului de acte.

În cadrul perchezițiilor efectuate, ofițerii CNA au ridicat corespondența purtată anterior de angajatul ANRE cu reprezentantul agentului economic interesat de obținerea licenței, inclusiv dosarul de licențiere și dispozitive electronice care ar fi conținut date relevante cazului investigat.

Angajatul ANRE a fost atunci citat la sediul CNA pentru a fi recunoscut și audiat în calitate de bănuit de comiterea infracțiunii de trafic de influență în circumstanțe agravante.