Andrei Pântea a fost eliberat
Andrei Pântea, fostul prim-adjunct al Procurorului General, a fost eliberat. Însă, acesta nu poate ocupa funcția de procuror sau judecător timp de trei ani. Sentința este cu drept de apel.
Andrei Pântea a fost condamnat la doi ani de închisoare, însă acesta a fost amnistiat și eliberat din sala judecată.
Vitalie Galeru, procurorul care gestionează cazul, susține că decizia de a-l elibera pe Andrei Pântea este una legală și de aceea nu va fi supusă căii de atac.
Amintim că Andrei Pântea a fost reținut la 11 octombrie 2016, fiind suspectat de depășirea atribuțiilor de serviciu în dosarul Karamalak.
Andrei Pântea a plecat din sistem în septembrie 2015, după mai multe scandaluri și acuzații la adresa sa. Acesta a condus, pentru câteva luni, Procuratura Generală, după demisia din ianuarie 2013 a lui Valeriu Zubco. Pântea era atunci prim-adjunctul procurorului general, funcție pe care o deținea din martie 2010. După expirararea mandatului, la început de 2015, Andrei Pântea a fost transferat în funcția de adjunct al procurorului mun. Chișinău, Ion Diacov. Pântea însă și-a dat demisia în septembrie 2015, la câteva zile după ce fostul procuror municipal, Ion Diacov, l-a acuzat, în cadrul unei conferințe de presă, că ar fi încălcat legea.
ZdG a scris anterior că Pântea a fost cel care a decis, suspect, ca dosarul lui Karamalak să fie trimis la Moscova. Tot el a apărut discutând telefonic cu Ion Șoltoianu, condamnat pentru omor.
La începutul lui 2015, ZdG a scris că Pântea şi-a înălţat, timp de doi ani, o casă modernă cu două nivele pe o stradelă din oraşul Codru din Chişinău. Pântea deţinea şi trei automobile, printre care un BMW X5, fabricat în 2006 şi cumpărat în 2013 cu 150.000 de lei. „Consideraţi că un procuror trebuie să trăiască pe malul râului Bâc? Să-şi ridice acolo o colibă? Să umble încălţat în cizme de chirză? Luaţi în calcul anii lucraţi în Procuratură”, declara atunci Andrei Pântea.
Anterior, Andrei Pântea a exercitat funcția de procuror al raionului Anenii Noi.
Cum explica Pântea motivul pentru care a trimis dosarul lui Karamalak la Moscova