Anchetatorii din Rusia continuă investigațiile în privința lui Plahotniuc, Platon și Usatîi în dosarul „Laundromat”
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) din Rusia anunță vineri, 29 octombrie, că anchetatorii Departamentului de Investigații al MAI rus continuă să investigheze dosarul penal pornit împotriva fostului lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon și fostul primar de Bălți Renato Usatîi, acuzați de retragerea a 500 de miliarde de ruble din Federația Rusă prin tranzacții valutare ilegale.
Potrivit unui comunicat emis de MAI rus, în cadrul cercetărilor preliminare s-a stabilit că, din iunie 2013 până la sfârșitul anului 2014, proprietarul băncii moldovenești SA Moldindconbank, Veaceslav Platon, împreună cu fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova, fost deputat Vladimir Plahotniuc, precum și Alexander Korkin, care are legături corupte și comerciale în sectorul bancar, au dezvoltat un mecanism pentru retragerea fondurilor clienților din sistemul financiar al Federației Ruse. Atunci, Platon, Plahotniuc, dar și primarul de Bălți, Renato Usatîi au fost anunțați în căutare internațională, iar instanța i-a arestat în lipsă.
Pentru a-și pune în aplicare planurile, aceștia au atras un politician moldovean, cetățean al Federației Ruse Renato Usatîi, care are o resurse financiară și carieră politică în Republica Moldova, actualii proprietari ale unor bănci rusești, Oleg Vlasov, Alexander Grigoriev și Oleg Kuzmin, care a oferit instituțiilor lor de credit ca instrument pentru comiterea unei infracțiuni, șefii băncilor de trezorerie Rinat Yusupov și Viner Sharipov, precum și avocații Alexei Sobolev și Lev Pakhomo.
Potrivit, anchetatorilor Departamentului de Investigații al Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei, Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon și Renato Usatîi au fost acuzați în lipsă de săvârșirea infracțiunilor prevăzute în părțile 1 și 2 ale articolului 210, partea 3 a articolului 193 din Codul penal al Federația Rusă. Aceștia sunt acuzați de conducere și participare și de retragerea a 500 de miliarde de ruble din Federația Rusă prin tranzacții valutare ilegale.
La 15 noiembrie 2019, Instanța de judecată din Tver, Moscova, a emis un nou mandat de arestare pe numele fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, controversatului om de afaceri Veaceslav Platon și ex-primarul de Bălți Renato Usatîi, în lipsa acestoa. Inculpații au fugit de organele de drept din Federația Rusă și au fost anunțați în urmărire internațională. Departamentul anchetatorilor al Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei, prin Parchetul General al Rusiei, a solicitat extrădarea inculpaților Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon și Renato Usatîi, cetățeni atât ai Federației Ruse, cât și ai Republicii Moldova.
Parchetul General al Republicii Moldova a refuzat extrădarea lui Veaceslav Platon în Federația Rusă. Până în prezent, nu au fost primite răspunsuri la întrebări similare referitoare la Renato Usatîi și Vladimir Plahotniuc.
Urmărirea penală a lui Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon și Renato Usatîi continuă, organele de drept ruse desfășoară activități de căutare operațională în cadrul căutării internaționale a acestor persoane. În cazul extrădării acestora, în conformitate cu sancțiunile articolelor din Codul penal al Federației Ruse, aceștia riscă pedepse sub formă de închisoare de până la 20 de ani.
Departamentul de Investigații al Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei a finalizat ancheta a cinci dosare penale împotriva celor acuzați de retragerea a peste 173 de miliarde de ruble din Federația Rusă prin tranzacții valutare ilegale.
Prin deciziile tribunalelor districtuale Tverskoy și Presnensky ale orașului Moscova, Oleg Kuzmin, Alexander Grigoriev și Elena Platon, cu care au fost încheiate acorduri de cooperare înainte de judecată, au fost condamnați la închisoare de la 9 la 12 ani cu executarea unei pedepse într-o colonie cu regim strict și general și a dispus confiscarea proprietăților. Sentința a intrat în vigoare.
Cauzele penale împotriva lui Alexander Korkin, Alexei Sobolev, Lev Pakhomov, Oleg Vlasov, Rinat Yusupov și Vinera Sharipova sunt examinate în esență în instanțele districtuale Tverskoy și Preobrazhensky din Moscova.
Pe 29 octombrie 2019, Vladimir Plahotniuc a fost anunțat în căutare internațională și interstatală. Acesta are calitate de învinuit, pe cauzele penale din gestiunea Procuraturii Anticorupție, în săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.243 alin. (3) lit.b) din Codul Penal al Republicii Moldova – spălarea banilor, săvârșită în proporții deosebit de mari.
La 13 ianuarie 2020, Vladimir Plahotniuc, soția și cei doi copii ai săi au primit interdicție de a intra pe teritoriul Statelor Unite din cauza „actelor de corupție semnificative” în care a fost implicat fostul lider al PDM. În luna martie 2020, Ambasada SUA la Chișinău a confirmat că Plahotniuc se află pe teritoriul SUA. La 22 mai, judecătorii au admis demersul PCCOCS și au emis mandat de arest pentru 30 de zile în privința lui Vladimir Plahotniuc.
Citiți și: VIDEO/ Un an fără Plahotniuc: Acuzații vs dosare fără finalitate
Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, condamnat în 2017 la 18 ani de închisoare pentru că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM), apoi eliberat și rejudecat, a fost achitat la 14 iunie de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, în dosarul fraudei bancare. Sentința motivată va fi anunțată pe 2 iulie curent. Detalii aici.
- DOC/ Dosarul Platon privind frauda bancară, în drum spre revizuire! Încheierea Judecătoriei Chișinău