Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   „Amestecul în înfăptuirea justiției este…

„Amestecul în înfăptuirea justiției este inacceptabil”. Executivul Asociației Judecătorilor din R. Moldova, „profund îngrijorat” de declarația președintei Maia Sandu privind comportamentul judecătorilor

Asociația Judecătorilor din R. Moldova a venit luni, 2 ianuarie, cu un comunicat de presă în care notează că Executivul Asociației „își exprimă profunda îngrijorare” față de una dintre declarațiile făcute recent de președinta Maia Sandu.

Mai exact, Asociația Judecătorilor citează declarația șefei statului de la postul public de televiziune din 29 decembrie, cu referire la comportamentul judecătorilor, precum că, „modul cum se comportă judecătorii astăzi, va determina notele pe care ei le vor primi ulterior în procesul de evaluare”.

„Reamintim că, potrivit Declarației de Suveranitate, aprobată prin Hotărârea Parlamentului R. Moldova nr. 148 -XII din 23 iunie 1990, a statuat că separarea puterii legislative, puterii executive și a celei judiciare constituie principiul fundamental de funcționare a R. Moldova ca stat democratic bazat pe drept. Totodată, reiterăm că puterea judecătorească se subordonează doar legii. Amestecul în înfăptuirea justiției este inacceptabil. La fel, Asociația Judecătorilor din R. Moldova remarcă faptul că a susținut și va susține plenar reformele autentice și necesare în sectorul justiției, în strictă conformitate cu angajamentele R. Moldova ca stat membru al Consiliului Europei”, potrivit comunicatului publicat de Asociație.

Întrebată în cadrul emisiunii de la postul Moldova 1 despre evoluția „dosarelor penale de mare corupție” și dacă este mulțumită de cum decurg procesele, președinta a afirmat că „și ea așteaptă rezultate”.

„(…) Sunt în special preocupată de faptul că mai multe dosare, care au fost transmise de Procuratură în instanțele de judecată, cumva au dispărut. Sunt pe masa magistraților, dar nu vedem din partea magistraților să se apuce de lucru, să lucreze la ele serios și să vedem ședințe de judecată și după aceasta decizii. Aici este o problemă, există rezistență, din partea sistemului, la aceste reforme. Pe de o parte, s-a început procesul de curățare. Există comisia de vetting, adică Comisia de evaluare externă extraordinară. Durează cam mult lucrările acestei comisii. Acolo sunt experți externi care au mai mult timp decât noi (…). Pentru a menține sprijinul popular pentru această reformă (reforma justiției n.r.) este nevoie și de rezultate. Cel puțin acolo unde Procuratura s-a mișcat și dosarele au fost transmise în judecată, ar fi cazul să vedem mai multă implicare și mai multă responsabilitate din partea judecătorilor. Mai ales că procesul de evaluare îi așteaptă și modul cum se comportă ei astăzi va conta și pentru notele pe care le vor primi ulterior în acest proces de evaluare”, a spus președinta Maia Sandu.

Comisia de Pre-Vetting va activa până pe 30 iunie 2023. La ședința plenară de joi, 22 decembrie, deputații au votat, în a doua lectură, modificări la Legea privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor. Proiectul de lege a fost votat de 58 de deputați. Astfel, termenul de activitate a Comisiei va fi extins cu șase luni.

Potrivit prevederilor legislației, Comisia urma să evalueze integritatea candidaților la funcțiile vacante din Consiliul Superior al Magistraturii, Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor, Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor, Colegiul disciplinar al judecătorilor, Consiliul Superior al Procurorilor, Colegiul pentru selecția și cariera procurorilor, Colegiul de evaluare a performanțelor procurorilor și Colegiul de disciplină și etică din subordinea Consiliului Superior al Procurorilor, până pe 31 decembrie.

În prezent, membrii Comisiei sunt în proces de evaluare a candidaților la funcțiile vacante din CSM. Conform Legislativului, termenul a fost extins pentru a reuși evaluarea tuturor candidaților la funcțiile vacante din celelalte instituții și a judecătorilor Curții Supreme de Justiție.