Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Amenzi de circa CINCI MILIOANE…

Amenzi de circa CINCI MILIOANE de lei, aplicate până la 8 noiembrie cetățenilor care și-au „vândut” votul

Sursa: CNA

Centrul Național Anticorupție (CNA) anunță că, până pe data de 8 noiembrie, a aplicat amenzi în valoare de aproximativ 5 000 000 de lei pe marginea proceselor-verbale, recepționate de la Poliție, cu privire la constatarea contravenției prevăzute de art. 47 prim Cod Contravențional – „coruperea electorală pasivă”.

Potrivit legislației, coruperea electorală pasivă constă în stabilirea faptelor de pretindere, acceptare sau primire, personal sau prin mijlocitor, de către un alegător a bunurilor, serviciilor, privilegiilor sau avantajelor sub orice formă, care nu i se cuvin, pentru sine sau pentru o altă persoană, în scopul exercitării sau al neexercitării unor drepturi electorale în cadrul alegerilor. Astfel, pentru comiterea acestei contravenții, este prevăzută o amendă de la 25 000 de lei până la 37 500 de lei.

„CNA examinează în continuare procesele-verbale recepționate, urmând să ia decizii pe marginea acestora. De notat că, persoana care a săvârşit fapta contravențională este liberată de răspundere contravenţională dacă s-a autodenunţat şi/sau a contribuit activ la descoperirea ori la contracararea săvârşirii faptei de corupere electorală”, se arată într-un comunicat de presă.

Articolul 47 prim a fost introdus prin Legea nr. 230 din 31 iulie 2024 și a intrat în vigoare pe 15 august 2024, iar competența a fost atribuită Centrului Național Anticorupție.

Șeful Poliției, Viorel Cernăuțeanu: „Vorbim despre peste 39 de milioane de dolari pentru coruperea alegătorilor”

Dacă pentru luna septembrie oamenii legii au documentat transferul a circa 15 milioane de dolari, în luna octombrie ar fi vorba despre peste 24 de milioane de dolari pentru influențarea rezultatelor scrutinului electoral de către condamnatul Ilan Șor, majoritatea banilor venind în perioada 14-17 octombrie. Din luna aprilie a acestui an, în R. Moldova aproape 140 de mii de persoane și-au făcut conturi la banca rusească PSB, dar banii ar fi ajuns la mult mai multe persoane, utilizatorii conturilor fiind și intermediari.

Cum a fost fraudat referendumul. Rețeaua lui Șor, de partea lui Stoianoglo. În slujba Moscovei (II): o nouă investigație ZdG sub acoperire

Ziarul de Gardă a pătruns din nou în rețeaua lui Ilan Șor. Timp de trei luni, am documentat din interior, cu ajutorul unei camere ascunse… Da, ați intuit bine! Măriuța Nistor nu a fost singura jurnalistă de la Ziarul de Gardă care s-a infiltrat printre oamenii lui Șor. Ea a fost dată afară din „partid” după publicarea investigației, dar Natalia Zaharescu a rămas cu ochii pe ei. Ea a pătruns în alt grup al acestei rețele, fiind racolată ca „activistă” sub numele de cod „Irina Zahar”.

Jurnalista ZdG a primit bani pentru participarea la o întâlnire electorală cu două zile înainte de turul întâi al alegerilor prezidențiale chiar în centrul capitalei, a primit indicații pe cine să voteze cu o zi înainte de scrutin, a fost somată cu argumente false să aleagă NU la referendum chiar pe 20 octombrie și, în final, i s-a dictat pe cine să voteze în turul doi al prezidențialelor. 

Dacă înainte de 20 octombrie țintele rețelei lui Șor au fost referendumul și deturnarea cursului european al R. Moldova, înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale, chiar și după ce zeci de lideri au fost percheziționați, reținuți și arestați, rețeaua a fost mobilizată să-l susțină pe Alexandr Stoianoglo, candidatul socialiștilor lui Igor Dodon.