Amânare la CSP: Examinarea demersului procurorului general cu privire la modificarea structurii Procuraturii Anticorupție, contramandată din cauza altor ședințe care nu ar fi putut fi amânate
Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) urma să examineze în ședința de vineri, 15 noiembrie, demersul procurorului general cu privire la modificarea structurii Procuraturii Anticorupție (PA). Examinarea subiectului a fost însă amânată pentru o altă ședință.
Potrivit membrei CSP Aliona Nesterov, în dimineața zilei de vineri, adjunctul procurorului general Sergiu Russu a expediat o cerere prin care a solicitat contramandarea examinării subiectului pentru o altă dată. Acesta a argumentat că anterior au fost stabilite ședințe pe care nu le poate amâna, iar procurorul general Ion Munteanu este într-o deplasare de serviciu.
Procuratura Generală nu a comunicat public despre ce modificări de structură la PA este vorba. ZdG a solicitat detalii de la purtătoarea de cuvânt a PG, Violina Moraru, și va publica răspunsul atunci când îl vom primi.
Președinta Maia Sandu a susținut în dimineața zilei de luni, 11 noiembrie, un briefing de presă după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) la care a fost discutată „problema corupției politice și necesitatea accelerării și eficientizării măsurilor de combatere a acesteia”.
„Trebuie să recunoaștem că schimbările pe care le-am făcut la Procuratura Anticorupție nu au dat rezultate și recomandarea CSS către Guvern a fost să vină cu o propunere nouă pentru a schimba situația de la Procuratura Anticorupție, pentru că am văzut un eșec total din partea acesteia pe lupta împotriva corupției și mai ales a corupției politice”, a declarat Maia Sandu.
În replică, PA a publicat un comunicat de presă în care a menționat că „din păcate, la moment, Procuratura Anticorupție duce o lipsă gravă de personal, inclusiv procurori (vacanța funcțiilor fiind de circa 50%) și ofițeri, precum și lipsa unor resurse bugetare adecvate sarcinilor și atribuțiilor procuraturii (lipsa unui sediul funcțional și ai tehnicii speciale de investigație)”.
Deși conform noilor atribuții, PA nu mai este responsabilă să gestioneze dosarele de corupție electorală, reprezentanții instituției sugerează, fără a oferi mai multe detalii, că „Guvernul ar putea lua în calcul experiența Procuraturii Anticorupție de a investiga astfel de cazuri și de a combate acest flagel antisocial care erodează sistemul securității naționale”.