AMÂNARE la CSJ pentru Șor: Cum explică instanța amânarea pronunțării deciziei în privința recursului depus de fugarul Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare
Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a amânat deliberarea și pronunțarea deciziei în dosarul condamnatului fugar Ilan Șor. Magistrații urmau să se pronunțe joi, 28 noiembrie, în legătură cu recursul depus de apărătorii lui Ilan Șor împotriva hotărârii Curții de Apel Chișinău prin care fugarul penal a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, dar a fost programată o altă ședință, peste două săptămâni.
Conform portalului instanței, următoarea ședință este fixată pentru 12 decembrie, la ora 10:00, fără participarea părților.
Contactată de ZdG, șefa Direcției monitorizare și relații cu publicul, Corina Vararu, a explicat decizia de amânare a completului de judecată.
„Reieșind din complexitatea cauzei penale și din numărul mare de cereri depuse de partea apărării, completul de judecată necesită timp pentru a adopta o hotărâre în conformitate cu prevederile legii. Astfel, deliberarea și pronunțarea hotărârii în cauza Șor a fost amânată pentru 12 decembrie 2024”, a transmis Corina Vararu.
Recursul lui Șor este examinat de completul de judecată format din Stella Bleșceaga, președintă, și judecătorii Ghenadie Eremciuc și Vladislav Gribincea.
Dosarul Ilan Șor. Aproape un deceniu de la reținere până la o decizie definitivă
Unul dintre cele mai de durată dosare de rezonanță, care se află în atenția oamenilor legii de aproape 10 ani, este cel al oligarhului Ilan Şor, condamnat la Curtea de Apel (CA) Chișinău pentru implicarea lui în cea mai mare fraudă bancară din R. Moldova, dar în care nu există deocamdată o sentință definitivă și irevocabilă. Aceasta era așteptată să fie pronunțată pe 28 noiembrie la Curtea Supremă de Justiție, după ce dosarul s-a perindat aproape un deceniu prin instituțiile de drept.
Ilan Șor a fost reţinut în mai 2015, iar decizia primei instanțe a venit doi ani mai târziu, în 2017, când acesta a fost condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru cauzarea prejudiciilor statului prin înşelăciune şi abuz de încredere. Sentinţa a fost atacată în instanţa de apel, iar inculpatul a fost eliberat din arest la domiciliu şi plasat sub control judiciar până în momentul în care aceasta va fi definitivă.
În februarie 2018, dosarul a fost strămutat de la CA Chișinău la CA Cahul, după ce mai mulți judecători au invocat diferite motive pentru a se abține de la examinarea dosarului. La Cahul dosarul s-a aflat pe parcursul a trei ani, fiind înregistrate peste 60 de amânări ale ședințelor. Printre motivele pentru amânare au servit solicitarea avocaților lui Ilan Șor de efectuare a unei expertize financiar-contabile, apoi a unei expertize juridice a dosarului, starea de urgență instituită în contextul pandemiei COVID-19, precum și solicitările avocaților de strămutare a cauzei la o altă instanță, care au fost respinse de mai multe ori de judecători. Avocații au depus mai multe sesizări la Curtea Constituțională, fapt pentru care mai multe ședințe au fost amânate, iar în decembrie 2020, examinarea dosarului a fost chiar suspendată timp de o lună.
Tot la Cahul, după doi ani și jumătate de examinare, una dintre judecătorii care examinau acest dosar, Nina Veleva, ea fiind și raportoare, și-a prezentat demisia din sistem, iar avocații lui Șor au solicitat amânarea altor câteva ședințe de judecată pe motiv că ambii merg în concediu anual de odihnă.
În august 2021, dosarul a fost strămutat înapoi la CA Chișinău, la solicitarea avocaților. La acea vreme, Ilan Șor nu se mai afla în R. Moldova. El a părăsit teritoriul R. Moldova în iunie 2019, imediat ce Partidul Democrat a cedat guvernarea în fața alianței formate atunci de Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor. Deși plecat, a reușit să obțină un nou mandat de deputat în iulie 2021.
O decizie executorie în privința lui a fost luată de CA Chișinău la 13 aprilie 2023, Șor fiind condamnat la 15 ani de închisoare în penitenciar de tip închis, fiind privat de dreptul de a ocupa funcții în sistemul bancar pe un termen de 5 ani. Șor ar trebui să restituie peste 5,2 miliarde de lei Băncii de Economii. Sentința a fost atacată de avocații acestuia la CSJ.
La CSJ, avocații lui Șor au depus cerere de recuzare a unui judecător, care a fost respinsă. Apoi au solicitat ridicarea unei excepții de neconstituționalitate (care a fost acceptată de CSJ) și suspendarea procesului (care nu a fost acceptată). Ulterior, din aprilie 2024 până în noiembrie 2024, ședințele au fost contramandate sau amânate pe diverse motive.
La 3 aprilie 2024 este amânată examinarea, următoarea ședință fiind stabilită pentru data de 18 iunie. Și această ședință este contramandată, pe motiv că și-a dat demisia judecătorul Boris Talpă de la Curtea de Apel Chișinău, care fusese transferat temporar, pentru o perioadă de 6 luni, în funcția de judecător la CSJ. Magistratul a demisionat în mai 2024, în contextul procedurii de vetting la care urmau să fie supuși judecătorii de la Curtea de Apel Chișinău.