Principală  —  IMPORTANTE   —   „Am făcut o donație benevolă…

„Am făcut o donație benevolă de 1000 de lei” VS. „Nimic nu am donat, doar era scris că am donat pentru Partidul «Șor»”. Încă doi martori, audiați în dosarul finanțării ilegale a formațiunii

Ședința din 5 iunie 2024

Încă doi martori ai acuzării au fost audiați  în procesul de judecată privind finanțarea ilegală a formațiuni „Șor”, declarată neconstituțională. În timp ce unul dintre martori a declarat că nu a făcut vreo donație partidului, deși numele și semnătura apăreau în două liste de donatori, un alt martor, adus forțat în instanță, a punctat că a făcut doar o donație benevolă de 1000 de lei, deși semnătura sa apare pe două liste de donatori.

Fosta vicepreședintă a partidului, deputata Marina Tauber, vizată în dosar, a menționat pentru ZdG că, probabil, martorii nu au înțeles corect situațiile, procurorul de caz Roman Porubin însă a punctat că „în ansamblu, toate mărturiile martorilor, confirmă poziția procurorilor pe care am expus-o în rechizitoriu”.

La 5 iunie curent, la judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a continuat audierea martorilor acuzării în dosarul finanțării ilegale a partidului „Șor”, declarat neconstituțional, în care este vizată și fosta vicepreședintă a formațiunii, deputata Marina Tauber, fiind cercetată pentru complicitate la finanțarea ilegală a Partidului „Șor” și falsificarea raportului financiar din alegerile pentru funcția de primar al orașului Bălți, din 2021, la care a candidat.

Martor: „Nu-i coruptă (n.r. donația), am făcut-o benevol. Nu ne-a impus nimeni cu de-a sila”

Martora numele căreia apare în una dintre listele donatorilor partidului „Șor” din 2019, a fost adusă forțat în instanță. Martora a menționat că este membră a formațiunii din momentul constituirii acesteia, însă când a fost întrebată de cât timp, aceasta a menționat că de trei ani, chiar dacă partidul „Șor”, constituit în baza unei formațiuni înregistrate în 1998, a fost reorganizat în 2016, adică acum opt ani.

Martora a declarat însă că nu mai este membră „de data trecută când am fost chemată la judecată. Nu-mi trebuie mie la anii aceștia să umblu prin judecată”.

Aceasta a menționat că „în 2019, a fost o adunare în sat și ni s-a propus să facem o donație. Am făcut o donație benevolă de 1000 de lei, nu ne-a impus nimeni”.

„Nu-i coruptă (n.r. donația), am făcut-o benevol. Nu ne-a impus nimeni cu de-a sila”, a insistat martora.

Totuși, deși insista asupra legalității donației pe care a făcut-o, semnătura martorei apare pe două liste de donatori, ea recunoscând că a făcut doar o donație.

Întrebată de procurorul Roman Porubin despre venitul pe care îl avea în perioada în care a făcut donația, martora a punctat că, anterior, a fost peste hotare și că „aveam o văcușoară, bărbatul lucra tractorist, ne-a permis buzunarul”.

Martor: „N-am donat. Eram studentă, de unde aș fi luat eu bani?”

Al doilea martor, care nu a fost niciodată membru de partid, a declarat că „eu nu am dat niciun leu partidului. Pe listele donatorilor (n.r. partidului Șor”) unde apărea numele meu, nu sunt semnături făcute de mine”.

Întrebată de procurorul Porubin dacă dispunea de resurse financiare cu care ar fi putut să ofere o donație partidului, martoa a menționat că „nu aveam, deoarece eram studentă și m-am angajat abia în martie. De unde aș fi putut lua eu bani?”.

Martora a declarat că „nimic nu am donat, doar era scris că am donat pentru Partidul «Șor»”.

Tauber, despre declarațiile martorilor: „Probabil, ea nu a înțeles corect”

Întrebată de Ziarul de Gardă dacă admite că pot exista mai multe cazuri de donatori fictivi, deputata Marina Tauber, vizată în dosar, a spus că urmează să verifice și a menționat că nu poate da acum aprecieri, dar că „probabil, este o greșeală”.

„Eu cred că dacă au fost neclarități, doamna (n.r. martora care a declarat că, deși apare în liste, nu a făcut donații) trebuia să vină în oficiu și să ne anunțe despre asta. Probabil, ea nu a înțeles corect”, a menționat Tauber pentru ZdG.

Procuror: „Toate mărturiile martorilor confirmă poziția procurorilor pe care am expus-o în rechizitoriu”

Întrebat de Ziarul de Gardă dacă declarațiile făcute de cei doi martori sunt de ajutor în dosar, procurorul de caz Roman Porubin a remarcat că, deși unul dintre martori a încercat să se ferească de la a oferi detalii, declarațiile acestuia au susținut, într-un final, poziția procurorilor privind existența donatorilor fictivi.

„Deși, inițial, un martor avea un comportament de eschivare de la răspunsuri, ulterior, a comunicat că a donat o singură dată, dar semnătura ei apare în două acte, despre al doilea neștiind nimic. Dar aceste sunt câteva probe din sutele de probe, în ansamblu, toate mărturiile martorilor confirmă poziția procurorilor pe care am expus-o în rechizitoriu”, a menționat Porubin.