Deputatul Alaiba: Inspecția Judiciară din cadrul CSM a constatat că judecătoarea Olesea Țurcan ar fi comis abateri disciplinare în dosarul Moldasig
Inspecția Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a constatat că judecătoarea Olesea Țurcan ar fi comis abateri disciplinare în dosarul companiei de asigurări Moldasig. Despre acest lucru a anunțat deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dumitru Alaiba.
„Am fost informat că Inspecția Judiciară a verificat informațiile și a constatat că judecătoarea Olesea Țurcan a ar fi comis abateri disciplinare, astfel încât a adus atingeri onoarei profesionale și prestigiului justiției în așa măsură încât să afecteze încrederea în justiție”, susține Alaiba.
La 19 noiembrie 2020 deputatul PAS Dumitru Alaiba a sesizat CSM privitor la un șir de pretinse încălcări comise de către judecătoarea Olesea Țurcan la pronunțarea sentinței pe dosarul WESNA LTD vs. Comisia Națională a Pieței Financiare, prin care judecătoria Chișinău a dispus suspendarea executării mai multor hotărâri ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare cu privire la unele măsuri față de acționarii „MOLDASIG” S.A., cu înlăturarea de la executarea atribuțiilor funcționale a administratorului și consiliului societății, instituind administrarea provizorie de către două companii de audit.
Potrivit lui Alaiba, copia raportului a fost expediată Colegiului disciplinar de pe lîngă CSM pentru a lua o decizie cu privire la sancțiunea ce urmează a fi aplicată judecătoarei.
La 21 noiembrie, Alaiba a expediat în adresa Procuraturii Generale o sesizare prin care cere instituției să se implice în cazul „Moldasig”. Acesta susține că un acționar care deține oficial 4,99% din companie a ajuns să controleze 65% din acțiunile companiei. Deși nu a fost vizat, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a venit cu o replică la sesizarea parlamentarului.
Citește aici: Alaiba sesizează PG privind un presupus atac raider la Moldasig. Platon îl acuză pe deputat că îl apără pe Plahotniuc
Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) autosesizându-se de neregulile și practicile contrare cerințelor de guvernanță corporativă în cadrul companiei ”MOLDASIG” SA care, începând cu 09.11.2020, este gestionată, potrivit Încheierii judecătorești din 06.11.2020, de două entități de audit, a revenit asupra subiectului, adoptând la 20 noiembrie 2020, o Hotărâre în acest sens.
Astfel, constatând că persoanele delegate de „CONFIDENTIAL-AUDIT” SRL și „ALTIMEEA” SRL nu întrunesc rigorile stabilite de autoritatea de supraveghere, mai mult, acestea ignoră Ordonanța CNPF nr. 53/6 – O din 10.11.2020, regulatorul (CNPF), întru prevenirea deteriorării siguranței financiare și dezintegrării activelor, precum și neadmiterii neplăților către asigurații ”MOLDASIG” SA, a decis „Instituirea administrării speciale provizorie a ”MOLDASIG” SA, până la executarea pct. 1 din Ordonanța CNPF nr. 53/6 – O din 10.11.2020, cu numirea unui administrator special…”
În februarie 2020, în proces de lichidare, Banca de Economii S.A. anunța potenţialii cumpărători despre desfăşurarea la Bursa de Valori a Moldovei a licitaţiei „cu strigare” de vânzare ca pachet unic a valorilor mobiliare S.A. „Moldasig” de 61 200 de unităţi, cu preţ per acţiune de 112,75 lei și valoarea totală de 6 900 300 de lei.
Portalul bizlaw.md remarcă faptul că, începând cu 2018, pachetul de acțiuni deținut de BEM la „Moldasig” este scos la licitație aproape în fiecare lună, prețul fiind în scădere cu câteva milioane de lei la fiecare nouă expunere. De exemplu, din ianuarie 2018, când pachetul a fost expus la vânzare la prețul de 35 de milioane de lei (568,48 lei per acțiune), prețul s-a redus de aproape cinci ori.