Acuzațiile care i se aduc fostului șef al Direcției nr. 5, Valeriu Cojocaru, în dosarul cu privire la înscenarea unui viol în urma căruia a fost condamnat Gheorghe Petic. Șeful suspendat al IP Bălți a fost adus la PCCOCS
Fostul șef al Direcției nr. 5, Valeriu Cojocaru cercetat în dosarul angajărilor fictive în cadrul direcției a fost adus de la Penitenciarul nr. 13, miercuri, 20 octombrie la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) pentru a-i fi înaintate alte capete de acuzare, deja în dosarul privind activitatea Direcției nr. 5 în interesul organizației criminale „Plahotniuc”.
„Astăzi urma să-i fie înaintată o nouă acuzație lui Valeriu Cojocaru, într-o cauză penală ce vizează înscenarea violului săvârșit de Gheorghe Petic. Acțiunea de urmărire penală nu a avut loc având în vedere că apărătorul domnului Cojocaru nu s-a prezentat la acțiunea de urmărire penală”, a declarat pentru ZdG procurorul PCCOCS, Dumitru Raileanu.
Potrivit procurorului de caz, Valeriu Cojocaru este acuzat de „abuz în serviciu, organizarea plângerii calomnioase și organizarea determinării persoanei la darea declarațiilor mincinoase”.
„Sunt și alte capete de acuzare, dar nici persoanei nu i-au fost încă înaintate”.
Dumitru Raileanu susține că fostul șef al Direcției nr. 5 a depus o cerere prin care refuză serviciile unui avocat din oficiu și solicită să fie asistat de apărătorii aleși de el, unul dintre care astăzi nici nu s-a prezentat.
În dosarul privind activitatea ilegală a unor angajați ai fostei Direcții nr. 5 în interesul organizației criminale „Plahotniuc” au fost reținute pe 5 octombrie curent șase persoane, pentru înscenarea unui viol în rezultatul căruia a fost condamnată o persoană nevinovată, și anume fostul polițist de frontieră Gheorghe Petic.
Toți șase au calitatea de învinuit și sunt plasați în arest preventiv. Doi dintre ei se află în izolatorul Centrului Național Anticorupție (CNA).
Pe 7 iulie curent șeful suspendat al IP Balți Valeriu Cojocaru a fost plasat în arest, în dosarul angajărilor fictive în cadrul fostei Direcții nr. 5.
Prima ședință de judecată în acest dosar în care figurează și președintele FEA, Dorin Damir, dar și fostul șef al Inspectoratului General al Poliției (IGP) Alexandru Pînzari, stabilită pentru 29 septembrie, a fost contramandată „în vederea formării completului de judecată prin încheierea președintelui interimar al Judecătoriei Chișinău, Vitalie Stratan”.
A doua ședință, din 30 septembrie, a fost amânată. A treia ședință, de pe 1 octombrie, a fost întreruptă, fiind respinsă recuzarea înaintată judecătorului Denis Guzun. A patra ședință, din 7 octombrie, a fost amînată „pentru încheierea unei tranzacții de împăcare”. A cincea ședință, din 8 octombrie, a fost întreruptă.
Inculpaților le sunt incriminate cinci capete de acuzare, exprimate prin „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”, pentru care riscă de la doi până la 12 ani de închisoare.