Activitatea Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale va fi eficientizată. Inițiativa legislativă, examinată de Comisia securitate națională, apărare și ordine publică
Inițiativa legislativă care propune eficientizarea activității Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) la etapele de identificare, urmărire, indisponibilizare, valorificare și recuperare a bunurilor infracționale a fost examinată marți, 5 iulie, în cadrul ședinței Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică.
Potrivit proiectului, va fi posibilă vânzarea anticipată a mijloacelor de transport sechestrate, până la confiscarea acestora. Autorii proiectului menționează că, în cazul mijloacelor de transport, valoarea acestora se diminuează în timp și, drept rezultat, sunt prejudiciate interesele statului.
De asemenea, proiectul de lege prevede că ARBI va putea emite ordinul de înghețare a bunurilor infracționale pe un termen de 30 de zile lucrătoare, pentru ca persoanele vizate să nu reușească să le transfere pe numele altor persoane sau să le înstrăineze, până la aplicarea sechestrului.
Suplimentar, proiectul reglementează cadrul de cooperare internațională a Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale cu instituțiile similare din alte state. Astfel, Agenția va putea conlucra cu autoritățile străine și/sau internaționale competente în domeniul recuperării bunurilor infracționale, precum și a identificării bunurilor mobile sau imobile aflate pe teritoriul altor state în procesul de constatare a averii nejustificate.
Inițiativa legislativă are ca scop transpunerea în legislația națională a prevederilor Directivei Parlamentului European și a Consiliului privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în Uniunea Europeană.
Proiectul va fi prezentat deputaților spre examinare în ședința plenară a Parlamentului.
În luna mai a acestui an, Ziarul de Gardă a realizat o investigație despre cum funcționează mecanismul de recuperarea a bunurilor infracționale și despre motivele pentru care în bugetul de stat ajung sume de sub 1%.
În iunie 2022, Ziarul de Gardă a publicat o nouă anchetă în care se menționează că, în perioada 2019-2021, în bugetul de stat au ajuns doar 11,9 milioane de lei de pe urma sechestrelor aplicate de Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale, nu 30,7 de milioane de lei, așa cum reiese din datele prezentate anterior de Ministerul Finanțelor, în urma unei solicitări de informații a ZdG.
Informația se regăsește într-un răspuns oficial oferit de către Serviciul Fiscal de Stat în contextul anchetei publicate anterior de ZdG în care am constat că deși Agenția indisponibilizează anual bunuri de miliarde, în bugetul de stat ajunge sub 1% din valoarea acestora.