Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Acțiunile judecătoarei care l-a achitat…

Acțiunile judecătoarei care l-a achitat pe Valeriu Timofti, învinuit că ar fi încercat să aducă ilegal în țară 550 de mii de euro, în vizorul Inspecției judiciare. Un membru CSM a sesizat organul specializat

Arina Ialanji, sursa foto: ZdG

Inspecția judiciară urmează să examineze acțiunile magistratei de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, Arina Ialanji, care l-a achitat pe Valeriu Timofti, bărbatul care a încercat să intre în R. Moldova cu o valiză cu bani, în sumă totală de 550 de mii de euro, fiind învinuit de procurori pentru contrabandă. Aceasta ar fi trebuit să se abțină de la examinarea cauzei, potrivit unei sesizări.

La începutul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de luni, 18 noiembrie, membrul Alexandru Postica a anunțat că a depus o sesizare. Acesta a spus că judecătoarea ar fi demonstrat „lipsă de imparțialitate”.

„În urma analizei informației din programul integrat de gestionare a dosarelor, precum și suprapunerea acestora cu alte informații publice, am ajuns la concluzia că există o bănuială rezonabilă că, în acțiunile judecătorului care a emis această sentință se regăsește o abatere disciplinară. Astăzi a fost înregistrată la Consiliul Superior al Magistraturii o sesizare în adresa Inspecției judiciare prin care am solicitat pornirea procedurii judiciare în privința acestui judecător, având în vedere că în opinia mea sunt circumstanțe care demonstrează lipsa de imparțialitate a acesteia la examinarea cauzei”, a afirmat Postica, fără a oferi mai multe detalii.

Contactat de ZdG, membrul CSM a precizat că sesizarea a fost făcută în baza normei care prevede că constituie abatere disciplinară „nerespectarea intenţionată sau din neglijenţă gravă a îndatoririi de a se abţine atunci cînd judecătorul ştie sau trebuia să ştie că există una dintre circumstanţele prevăzute de lege pentru abţinerea sa, precum şi formularea de declaraţii repetate şi nejustificate de abţinere în aceeaşi cauză, care are ca efect tergiversarea examinării cauzei”.

Decizia a fost adoptată de magistrata Arina Ialanji, care a pronunțat și sentința în cazul lui Dragomir Popovici, șoferul care a provocat pe 24 iulie 2023 accidentul rutier de pe bulevardul Decebal, soldat cu decesul tinerei de 29 de ani.

Ce plănuia să facă cu cei 500 de mii de euro? Cum a convins instanța bărbatul învinuit că ar fi încercat să aducă ilegal în țară banii în valiză. Detalii din sentința de achitare a lui Valeriu Timofti

ZdG a scris anterior că Valeriu Timofti, bărbatul care a încercat să intre în R. Moldova cu o valiză cu bani, în sumă totală de 550 de mii de euro, fiind învinuit de procurori pentru contrabandă, a declarat în instanța de judecată că i-ar fi spus angajatului Serviciului Vamal că vrea să declare banii, dar că l-a anunțat „cu voce înceată, din motive de securitate, deoarece era un automobil în spate”.

Acesta a spus că ar fi adus banii în R. Moldova pentru investiții imobiliare: „Deține foarte multe imobile în România și poate la bătrânețe intenţiona să se retragă de pe piața română”.

Cetățean al R. Moldova și României, presa a scris anterior că acesta era suspectat de afiliere cu fostul partid Șor.

Concluziile judecătoarei Arina Ialanji

„Acuzarea în cadrul examinării cauzei în fond nu a obiectat asupra actelor confirmative ale provenienţei banilor şi nu le-a combătut în nici un mod, ceea ce indică asupra faptului că învinuirea incriminată lui Timofti Valeriu în rechizitoriu, şi anume că „provenienţa banilor nu a putut fi demonstrată”, nu este corectă şi întemeiată.

Ipoteza organului de urmărire penală şi a procurorului, potrivit căreia alte persoane în curs de identificare i-au predat banii în sumă de 550 000 euro lui Valeriu Timofti pentru a fi introduși pe teritoriul Republicii Moldova, nu şi-a găsit confirmare şi contravin probelor prezentate şi cercetate”.

Ce a solicitat procurora de caz

Procurora Olga Casian a solicitat de a-l recunoaşte vinovat pe Valeriu Timofti, de comiterea contrabandei şi a-i aplica o pedeapsă sub formă de privațiune de libertate pe un termen de 5 ani. Pedeapsa închisorii aplicată lui Valeriu Timofti urmând a fi executată parţial, cu stabilirea pedepsei închisorii de 2 ani şi 6 luni în penitenciar de tip semiînchis, cu suspendarea pedepsei neexecutate a închisorii de 2 ani şi 6 luni, stabilind termenul de probă de 3 ani, cu includerea în termenul pedepsei stabilite perioada de aflare în stare de reținere și arest. Totodată, s-a pretins încasarea din contul inculpatului a cheltuielilor pentru efectuarea expertizelor judiciare în sumă de 3 150 lei. Procuratura a solicitat ca mijloacele financiare în numerar în valută străină în sumă de 550 000 de euro (echivalentul a 10 527 000 lei n.r.), transmise spre păstrare la Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale, a se trece în proprietatea statului ca bun utilizat la comiterea infracțiunii.

În plus, acuzatoarea de stat a cerut instanței confiscarea specială a contravalorii unui mijloc de transport, în mărime de 91 200 de euro.

Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), care a expediat dosarul în instanță, hotărârea urmează să fie contestată de acuzatorii de stat.