Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Accidentul de la Aeroport, soldat…

Accidentul de la Aeroport, soldat cu două decese: Raportul CNEJ arată că motociclistul putea evita impactul cu mașina INSP

Sursa foto: Poliția R. Moldova

Polițistul Valentin Ciochină, implicat în accidentul de lângă Aeroportul Internațional Chișinău (AIC), soldat cu moartea unui motociclist și a pasagerei sale, a fost eliberat provizoriu sub control judiciar. Raportul de expertiză judiciară, consultat de ZdG, arată că motociclistul „a dispus de posibilitatea tehnică de a evita coeziunea” cu mașina de patrulare care aparținea Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP).

Pe 21 octombrie 2023, la intersecția bulevardului Dacia cu drumul de ieșire de pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău, o mașină a INSP s-a ciocnit cu o motocicletă marca BMW. „În urma impactului, motociclistul și pasagera sa au decedat pe loc”, se arăta într-un comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliției (IGP). Polițistul care se afla la volanul mașinii de poliție, Valentin Ciochină, a fost reținut și, ulterior, plasat în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13. Măsura i-a fost prelungită de câteva ori.

Sursa foto: Poliția R. Moldova

În februarie 2024, când lui Ciochină i-a fost prelungit arestul cu 30 de zile pentru a patra oară, Ziarul de Gardă a scris, citând avocatul polițistului, că procurorii ar tergiversa cauza penală. Totodată, avocatul Igor Hlopețchi semnala că procurorul de caz, Mihail Cebotari, ar fi operat cu o „probă falsă”, declarând că Valentin Ciochină ar fi eșuat proba de conducere defensivă. Falsitatea probei respective ar fi fost confirmată pentru avocatul lui Valentin Ciochină de către INSP. În același timp, avocatul declara că procurorul „nu se grăbește” să ceară expertiza autotehnică.

La câteva zile după publicarea articolului Accidentul de la Aeroport, soldat cu două decese: După trei luni, polițistul este în arest, dar avocatul său acuză: „Viteza reală a motociclistului era de 149 de km la oră”, procurorul Mihail Cebotari a dispus efectuarea expertizei de către Centrul Naţional de Expertize Judiciare (CNEJ).

Concluziile experților CNEJ

Fotografie pusă la dispoziția experților CNEJ

Raportului CNEJ din 22 iulie 2024, pentru care Procuratura Generală (PG) va achita 25 200 de lei, conține următoarele concluzii:

  1. Reieșind din timpul în care motocicleta BMW a parcurs distanța între punctele fixe de reper „A” si „B”, determinate din secvențele video prezentate, fixate de camera de luat vederi a AIC și din faptul că distanța dintre punctele de reper fixe (A – finele marcajului 1.14.1, trecere pentru pietoni și B – locul comiterii accidentului rutier, pe direcția de deplasare a motocicletei) este de – 76,06 metri, viteza de deplasare a motocicletei BMW înainte de coliziune a constituit aproximativ 94 km/h.
  2. Reieșind din timpul in care automobilul Toyota Land Cruiser (mașina INSP, n. red.) a parcurs distanța între punctele fixe de reper „A” și „B” (…) viteza de deplasare a automobilului înainte de coliziune a constituit aproximativ 54 km/h.
  3. (…) Dacă conducătorul motocicletei, aflându-se la îndepărtarea de 82,3 m de la locul coliziunii, a putut depista automobilul Toyota Land Cruiser, ca obstacol pentru deplasare in momentul când automobilul se afla la locul indicat, la distanța de 44,54 m, atunci conducătorul motocicletei BMW a dispus de posibilitate tehnica de a evita coliziunea cu automobilul prin frânare.

În aceste circumstanțe, potrivit avocatului Igor Hlopețchi, care subliniază că „motociclistul a încălcat regimul de viteză pe acel sector de drum, unde este admisă viteza maximă de 50 km/h”, procurorul „ar trebui să-l scoată de sub urmărire penală pe Valentin Ciochină”.

Învinuitul, eliberat provizoriu sub control judiciar

Contactați de Ziarul de Gardă, reprezentanții PG au declarat că „în privința învinuitului (polițistului Valentin Ciochină, n. red.) este aplicată măsura preventivă – eliberarea provizorie sub control judiciar”.

„În urma examinării probelor pertinente, concludente și utile, procurorul va da o apreciere juridică a probatoriului în temeiul art.291 din Codul de procedură penală și va adopta o soluție. Procuratura municipiului Chișinău garantează respectarea drepturilor tuturor participanților la procesul penal”, a declarat purtătoarea de cuvânt a PG, Violina Moraru.

Urmărirea penală este în desfășurare, punctează PG.